Tortul este foarte racoros iar blatul este delicios. Aveti grija sa il insiropati mai bine pentru ca este destul de dur altfel. Reteta am combinat-o dintr-o revista Good Food si de pe blogul lui Edith.
Se incalzeste cuptorul la 160 grade C. Se unge cu putin unt o forma rotunda si se tapeteaza cu pergament.
Se bat ouale si zaharul cu un mixer 5 minute. Se incorporeaza untul, fisticul si coaja de portocale cu o lingura de metal, apoi se adauga faina si praful de copt. Se amesteca bine si se pune la cuptor pana devine ferm, 25-30 minute. Se lasa 5 minute sa se raceasca in forma apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet.
Mousse de frisca : Se bate frisca si se pune la frigider. Intr-o craticioara se pun zaharul, ouale batute spuma si laptele. Se amesteca si se pune pe foc. Se tin 2 minute cat sa se topeasca zaharul. Se inmoaie gelatina in lapte si se pregateste comform instructiunilor de pe pachet. Eu o pun in cuptorul cu microunde si o las 15 secunde pana este fierbinte si face spuma. Se lasa la racit ambele compozitii.
Se scoate frisca si peste ea se toarna cele doua compozitii si esenta de vanilie. Se adauga capsuni taiate si se amesteca. Se da 15 minute la congelator astfel: se pune o folie de plastic in forma de tort, se toarna compozitia si se da la congelator.
Jeleu de capsune : Se mixeaza capsunele cu zaharul. Se dizolva gelatina si se pregateste conform instructiunilor de mai sus, apoi se amesteca cu capsunele. Se da 15 minute la congelator.
Crema kiwi : Se face piure de kiwi cu robotul si se amesteca cu frisca si gelatina preparata. Se da la congelator 15 minute. Sirop de portocale : Se pune zaharul intr-o tigaie mica cu 6 linguri de apa si cojile de portocale. Se incalzeste usor pana se topeste zaharul, apoi se fierbe 2-5 minute. Se raceste si se adauga lichiorul de portocale. Daca este prea dulce, puteti pune cateva linguri de zeama de lamaie.
Asamblare : Dupa ce blatul este racit complet, se insiropeaza cu siropul pregatit mai sus. Se adauga crema de kiwi. Se scoate cu grija mousse-ul de la congelator, care trebuie sa fie ferm si se pune ca un capac peste crema de kiwi. Se adauga jeleul de capsune. Se orneaza dupa bunul plac.