Frecam drodia intr-un vas incapator cu 50 de grame de zahar pana se lichefiaza si amestecati cu 150 ml. lapte caldut si 150 gr faina.
Aluatul obtinut il acoperiti cu un prosop curat si-l puneti intr-un loc caldut sa dospeasca 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul. intre timp opariti petalele de sofran cu lapte fierbinte si-l acoperiti ca sa se opareasca bine.
Dupa ce a crescut frumos aluatul, adaugati restul de lapte caldut galbenusurile, infuzia de la sofranul oparit, 100 gr. unt topit, romul, sarea, vanilia, si restul de faina.
Aluatul obtinut se framanta 15 minute pana se desprinde de pe vas, puneti restul de unt topit pe care il lasati sa se scurga sub coca si nu il mai framantati, ci numai il impaturiti ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incorporeaza untul, va rezulta un aluat poros ca un burete. Lasati aluatul sa creasca 1 ora pana isi dubleaza volumul acoperit cu o folie alimentara vasul ca sa nu patrunda aier in interior, mai acoperiti cu un prosop si puneti intr-un loc caldut ferit de curenti.
Dupa ce va creste aluatul il rasturnati pe masa infainata putin si-l impartiti in bilute de cate 100 de gr. greutate, turtiti bilutele si puneti pe mijloc umplutura dorita, aduceti marginile spre centru si le lipiti in asa fel ca sa ascundeti umplutura in interior, intindeti turtele ovale cu atentie sa nu iasa umplutura si le faceti cu un cutit pentru pizza 5 taieturi pe lungumea turtelor la distanta egale una fata de alta, rasuciti capetele ca pe o bomboana in asa fel ca sa rezulte o spirala, asezati capetele unul peste altul spre partea dorsala a bilutei, si le puneti in tavi mici pentru briose unse cu ulei, le lasati sa creasca la caldut pana se umple forma peste marginile ei cu 1/3 din inaltimea totala, le ungeti cu cele 2 galbenusuri batute cu o furculita cu pudra si lapticul si le coaceti la 180 de grade Celsius cuptor preaincalzit timp de 30 de minute.
Comentarii:
Arata bine