Primavara a aparut, si o data ea apar si legumele delicioase. Sparanghelul este una dintre aceste ocazii, o leguma versatila si hranitoare. Desi este o leguma de care ne putem bucura pe tot parcursul anului, trebuie sa stiti ca cea mai buna perioada de recoltare este aprilie-iulie a fiecarui an, atunci cand el ajunge la maturitate. Chiar daca il gasiti in restul anului in magazine, nu inseamna ca nu este bun. Este posibil sa fie cultivat fortat in sere si sa nu aiba aceleasi calitati ca in perioada sa naturala.
Cum se prepara? Sparanghelul poate fi fiert, innabusit, sote, la gratar, murat, sau servit rece. Poate fi un aperitiv placut, sau o completare pentru salate, mancaruri de legume. Sparanghelul poate fi, de asemenea, facut piure, utilizat pentru supe si sufleuri.
Iata si o colectie de retete minunate cu sparanghel:
Comentarii:
Cer scuze domnule Stoica, insa depinde mult si in ce tara traiesti, ce traditii culinare sint in zona, si cita afinitate exista la populatie cu acest produs. De pilda, in Italia de Nord se maninca foarte mult, dar numai in circa 2-3 retete de baza. La fel si Anghinarea, care la noi, este mai putin cunoscuta. In Dobrogea , de unde provin era necunoscuta spre exemplu.
Mamaliga cu branza de veci!!!!!
Oare cum putem sa ne bucuram de sparanghel tot timpul anului? doar nu vreti sa spuneti ca betele acelea ofilite de la magazin au ceva un comun cu sparanghelul! Francezii nu l-ar da nici la vaci! Sparanghelul proaspat si fraged si cu adevarat gustos se gaseste si la noi, dar nu la magazin, Daca va e lene sa mergeti in piata nu aveti decat sa cumparati gunoaiele de la magazin. legume....si sa mancati legume de sezon
Referitor la comentariul savant a lui stoica eu nu cred ca la coada vacii ai avut ocazia sa gusti sparanghel caviar sau sampanie de calitate ar fi bine sa consumi mai departe fasole batuta si mamaliga cu ceapa verde Pofta buna
Bun ,dar scump
Pt. persoana care a raspuns mai jos la comentariul meu anterior, pot spune urmatoarele: ca snobismul si prostia e boala grea. Voi mancati sparanghelul pt. ca este scump si probabil pt. ca a fost mancarea regilor, nu pt. ca e bun. Si nautul a fost mancarea regilor persani si este totusi aproape identic cu fasolea. Cand aud cat de laudat e hummusul care e identic cu fasolea batuta, ma pufneste efectiv rasul. Icrele negre sunt niste bobite umplute cu un lichid, niste idiotenii la gust, iar sampania nu se deosebeste aproape deloc cu vinul spumant la gust. Daca ai baut vin spumant, stii cum e sampania. Voi nu aveti limita la prostie si exagerari? Ca sa lauzi niste porcarii de alimente, numai pt. ca sunt scumpe, si sa le mananci din acelasi motiv, e idiotenie, ca sa nu spun ca suna a cretinism. Sparanghelul este inodor si insipid parca e o plastilina, miroase suav a cartof cand il fierbi, si la final, oricat l-ai fierbe e tot fibros ca un praz de nu-l poti manca( ma refer in special la sparanghelul alb care mi-a displacut in mod deosebit),e complet lipsit de vre-un gust, seamana la gust cu un plastic de consistenta unei baligi, si este efectiv o porcarie. Eu nu va inteleg efectiv cand il laudati, si consider ca sunteti nebuni sau nu ati mancat niciodata sparanghel. Ca sa spui ca iti place o asemenea porcarie care nu are nici-un gust, este semn de boala mintala. Puteti fi schizofrenici. Doar aia vad gusturi si lucruri unde nu sunt. Daca voi sunteti penibili si mincinosi, descriindu-l ca delicios, nu inseamna ca trebuie sa fiu si eu. Eu am spus adevarul. Cine vrea sa-l incerce, e liber, dar sunt convins ca nu va mai manca a doua oara. Eu mi-am exprimat parerea, si am spus realitatea. Fiecare e liber sa manance si rahat daca ii place si il considera un produs de lux.. Nu va tine nimeni, draga.
Excelent!!!