Cozile sparanghelului sunt tari si lemnoase, asa ca trebuie eliminate. Simplu, indoim lujerul, si in mod natural se va rupe exact acolo unde trebuie; aruncam partile lemnoase. Curatam putin din coaja, cu cutitul economic, pana unde incep mugurii.
Punem o oala cu apa multa la fiert, impreuna cu o priza de sare, una de zahar si putin ulei de masline. pus sparanghelul in apa din momentul cand aceasta clocotea, si am lasat fix 5 minute, apoi scurs si transferat repede intr-un vas cu apa rece ca gheata- astfel fierberea se opreste, si sparanghelul isi pastreaza vie culoarea. Taiem cozile sparanghelului bucatele mici, mugurii ii pastram intregi. Cozile le facem piure, cu putina apa.
Intr-o tigaie incingem 2 linguri de ulei de masline, si putin unt, adaugam ceapa, si cand aceasta devine sticloasa, adaugam si orezul, calim pana cand acesta are tendinta sa se lipeasca. In acel moment, adaugam un polonic de supa fierbinte - supa trebuie sa stea pe foc mic, ca sa ramana fierbinte pe tot parcursul prepararii risotto-ului.
Cand polonicul de supa s-a absorbit, adaugam altul, amestecam putin, si lasam orezul sa absoarba lichidul. Nu trebuie pazit intre timp apucat de calcat. Din cand in cand, mergeam si mai turnam un polonic se supa Cam in 20-25 de minute e gata. In final, adaugam piure-ul si mugurii de sparanghel, si mai lasam acoperit 5 minute.
Scuze ca de abia acum va las comentariul meu. Gatesc reteta aceasta de cativa ani (adica de cand a fost postata) si a devenit unul dintre felurile preferate ale fetiei mele. Foarte-foarte buna. Intrebare: de ce la aceasta reteta nu se foloseste vin? In general la risotto se pune, nu? Vina alb, sec.
Silvia, draga mea, cred ca ai folosit pecorino la calcat, ca in reteta nu apare. Acum stiu ca ai sa te superi iar pe mine, dar cauta sa te amuzi si tu de reteta, chiar daca, poate, astia de la PetitC au comis-o iar.
Nu ma supar. Au lasat ceva afara. " Am servit cu feliute de pecorino romano si pentru un final delicios, am adaugat cateva picaturi de ulei de trufe." http://silvia-unaalta.ro/2009/11/13/risotto-cu-sparanghe/
Cristinika k furinik,
07/11/2017
Dragi si drage ! Chiar nu mai putem gati orez cu sparanghel decat cu pecorino ! Branza noastra ne sta in gat !
Nu ma supar. Au lasat ceva afara.
" Am servit cu feliute de pecorino romano si pentru un final delicios, am adaugat cateva picaturi de ulei de trufe."
http://silvia-unaalta.ro/2009/11/13/risotto-cu-sparanghe/