Ciupercile ocupă un loc important în bucătăria românească, fiind considerate un aliment de bază în perioada postului de Crăciun și a postului de Paște. Ciupercile sunt folosite cu succes în toate mâncărurile tradiționale românești care au la bază carne tocată. Ardeii umpluți, sarmalele și chiftelele sunt doar câteva feluri de mâncare care pot fi gătite fără carne, aceasta fiind înlocuită cu ciuperci. Gustul preparatelor este delicios iar conținutul caloric al acestor preparate este mic decât cel al preparatele pe bază de carne.
Bunicii noștri obișnuiau să culeagă ciuperci sălbatice, ciuperci de pădure al căror gust este deosebit de cel al ciupercilor de cultură; aroma ciupercilor de pădure este foarte puternică și gustul foarte intens. Perioada propice recoltării ciupercilor este toamna, ploile specifice perioadei fiind benefice dezvoltării acestora. În pădurile noastre cresc multe soiuri de ciuperci, printre cele mai apreciate numărându-se hribii, gălbiorii și ghebele. După metoda tradițională, ciupecile erau opărite și conservate în saramură pe toată perioada iernii sau erau uscate și păstrate în săculeți de panză, urmând a fi hidratate în apă rece înainte de gătire.
Astăzi nu mai este nevoie să mergem în pădure pentru a culege ciuperci, toate soiurile de ciuperci autohtone și multe alte soiuri de ciuperci de cultură putând fi găsite, cu ușurintă, în hipermarketuri. Printre tipurile de ciuperci cele mai accesibile din punct de vedere al prețului se numără cipercile champignon albe, champingnon brune și ciupercile pleurotus. Cumpărând din magazinele autorizate să vândă ciuperci avem garanția că cestea provin din surse verificate și evităm situațiile neplăcute de toxiinfecții alimentare.
Ciupercile sunt un aliment valoros, bogat în fibre, vitamina B2, minerale, antioxidanți și proteine; ciupercile conțin 80% apă și au o valoare calorică mică putând fi consumate cu ușurință și în diete. Daorită faptului că nu conțin zahăr, ciupercile sunt recomandate și în dieta diabeticilor. Mâncărurile gătite cu ciuperci sunt consistente și oferă imediat senzația de sațietate. Ciupercile sunt consistente, mai greu digerabile și de aceea se recomandă combinarea lor cu alimente ușor digerabile cum ar fi cartofii și salatele și consumarea lor în prima parte a zilei.
Ciupercile sunt foarte apreciate în bucătăria românească, fiind consumate conservate sau proaspete, ca fel principal sau garnitură. Nimic ne e mai gustos decât o tocăniță de ciuperci cu mujdei și mămăligă, o porție de zacuscă cu ciuperci sau un pilaf pufos bogat în ciuperci aromate și cărnoase. Consumați ciuperci ori de cât ori aveți ocazia și vă veți bucura atât de gustul deosebit al acestora cât și de beneficiul mineralelor și al vitaminelor pe care le conțin.
Comentarii (43):
"Ciupercile sunt folosite cu succes în toate mâncărurile tradiționale românești care au la bază carne tocată." Esti sigura? Nu se pun ciuperci la sarmale, perisoare sau chiftele! Atunci de ce asemenea afirmatii gratuite?
Articolul este bun ptr atentionarea
[recomandarea }consumului de ciuperci.
este o informatie uriasa {conditia sa fie servite pina seara}.
sunt recomandate in dieta HAIR METABOLIC DIET
cele brune si PlerotusO,
Cronobiologia alimentara din aceasta dieta {este strict individuala ,dupa toleranta individului},,in cazul fiicei mele i-a recomandat verdeturi permise
la mic dejun{orele7-9}
la zarzavaturi{prinz orele 12-14}
la zarzavaturi{cina orele 19-21}
dar ea serveste in salata de verdeturi pune citeva ciupercute
nu i-a fost recomandat asa mincare cu sos,mamaliga,dar atentionarea sa fie servite numai dimineata este o masura {o avertizare},importanta si trebuie analizata cu seriozitate.
Foarte bune
Dupa cum se vede, ciupercile, pe langa variatele si multiplele feluri de supe, tocanite, ba, chiar si ciulama, sunt preferate in placinta cu ciuperci, pentru ca sunt f.gustoase si sanatoase.
Va multumesc ptr articol.
aseara am gatit ciperci ,tocanita ,dar am vazut o poza cu ciuperci scazute in tigae si mamaliga rece . eu aveam si una si alta .m-am repes ,am savurat ,era cam ora 18,in continuare am muncit prin casa si surpriza...la culcare si apoi noaptea a fost chinuita.
Articolul precizeaza cind sa te hranesti cu ciuperci {in prima parte a zilei,
precizeaza ca sunt indigeste ,aha
Articol foarte bun si cu poze .
va doresc sanatate multa si putere de munca.
2 Operatori PC Isteti si Seriosi ! Oferta serioasa de locuri de munca !
Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Notează articolul:
1 2 3 4 5
Excelent!!!
Super
Bune
Superb .. si nu se face atata reclama cat la fast food
din pacate.