Briosa frantuzeasca ce se caracterizeaza printr-un miez compact, o textura moale, care se topeste in gura si cu gust de lapte. Testati reteta si spuneti-ne parerea in comentarii.
Amestecati drojdia uscata cu laptele caldut si lasati sa stea 10 minute la temperatura camerei.
Turnati faina in vasul robotului. Adaugati sarea si zaharul in lateral, apoi acoperiti cu faina. Apoi adaugati ouale si la final amestecul de lapte si drojdie.
Framantati aproximativ 10 minute la viteza mica, pana cand aluatul se desprinde de pe marginile bolului. Adaugati treptat untul moale, taiat in bucati si framantati din nou 10 minute.
Cand aluatul se desprinde de pe margini, scoateti aluatul din vas si formati o bila din el. Acoperiti si lasati sa stea 1h 30 minute.
Dupa acest timp, separati aluatul in doua bucati de greutate egala si asezati-le in doua boluri. Infoliati si dati la frigider peste noapte.
Scoateti un aluat din frigider, apoi separati-l in 3 parti de aceeași greutate (aproximativ 160 gr). Rulati fiecare bucata de aluat si dati-i o forma de sfoara, apoi asezati-le pe o suprafata de lucru pudrata cu faina.
Impletiti fiecare bucata de aluat: cea din stanga spre centru, apoi cea din dreapta spre centru si asa mai departe pana cand obtineți o impletitura.
Indoiti capetele.
Lasati briosa sa se odihneasca 1 ora la temperatura camerei, apoi amestecati oul cu laptele si periati usor briosa cu acest amestec.
Presarati cu zahar perlat apoi coaceti in cuptorul preincalzit la 170° C timp de aproximativ 30 de minute. Asezati un recipient cu apa in cuptor pentru a preveni uscarea briosei.
Repetati procedeul cu al doilea aluat (sau faceti o alta forma de briosa ;-)). Briosele dvs Vendée sunt gata!