Carnea de pasare se curata bine si se spala, se transeaza si se pune deoparte. Zarzavatul se curata si se spala apoi de taie in jumatate. Se pun impreuna la foc intr-o oala de 7 litri cu 5 litri de apa rece si cu o lingura de delikat, nu se pune sare, daca supa nu e sarata suficient se poate aduga sare dupa gust la sfarsit. Supa se spumeaza din cand in cand.
Cand s-au fiert atat carnea cat si zarzavatul se opreste focul, se scot zarzavatul si carnea din oala apoi supa se strecoara intr-o oala curata.
Supa se degreseaza ca sa nu fie prea unsa, deaceea eu pregatesc supa seara astfel o las la rece pana a doua zi si apoi o degresez.
Se serveste cu taietei sau galuste de gris. Daca se serveste cu taietei de casa, acestia se fierb direct in supa. Cand supa incepe sa clocoteasca se adauga taieteii si se fierb 1 minut dupa care se opreste focul si se acopera oala cu un capac.
Daca decideti sa faceti galuste atunci pt 5l de supa sunt suficiente galuste dintr-un ou mare. Se separa galbenusul de albus, acesta inpreuna cu un varf de sare se bate spuma tare..se adauga galbenusul si se amesteca cu telul de jos in sus ca ca incorporeze aer..apoi se toarna in ploaie grisul aprox 125 gr (in functie de marimea oului) pana ce compozitia incepe sa se desprinda usor de pe vas in timpul amestecarii.
Se formeaza galustele cu o lingura de supa si se pun in zeama care clocoteste, ca sa nu se lipeasca compozitia de lingura aceasta se baga fie in supa fierbinte inainte de fiecare galusca, fie in apa rece.
Cand s-au pus toate galustele se da focul mic se acopera cu capacul si se fierb inca 5 minute apoi se opreste focul si se lasa sa se odihneasca 10 minute.
Se presara cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.
Pofta buna1 Pt reteat cu fotografii pas cu pas va astept pe blog!
Eu pun delikakat la toate supele si ciorbele, le confera un gust divin inegalabil, legume pun mai putine sau deloc, ca nu dau gust bun. Cand am, pun si vegeta care e cam sarata dar eu folosesc si fidea care ia gustul de sarat. Cel mai bine iese ciorba daca punem o lingura sau doua cu varf de glutamat, asa ceva bun n-ati mancat nici la mama acasa! Nici pui nici legume nu mai trebuie puse. Iese o cioba de te lingi pe degete si pe deasupra mai e si foarte ieftina! Pentru galuste de gris pun cam un chil de gris la fiert si il adaug apoi in ciorba, formand galustele cu o lingura. Nu e mare filosofie! Galustele de gris sunt foarte bune alaturi de fidea. Cine doreste poate pune si putin orez.
Eu mereu am pus gulie, iar delikat sau vegeta doar cand o faceam in graba. De obicei pun tot felul de legume proaspete (gulie, ceapa, telina, ardei gras, morcov, patrunjel, pastarnac) si daca o faci cu pasare din curte n-are cum sa iasa decat excelenta! :)
Am dat numai 4 stele pentru ca nu ai pus si ceapa pe langa celelalte legume. Fara ceapa mancarea nu are gust, ceapa da dulceata oricarei mancari. Eu pun 3 cepe mari, 3 morcovi mari, o telina mare, un ardei gras, 3-4 catei de usturoi si o crenguta de patrunjel pentru culoare. Galustile tot asa le fac si eu dar nu am cantarit niciodata grisul, l-am pus la ochi si cum am simtit compozitia la mana, insa niciodata, in 40 de ani de cand tot fac galusti, nu le-am gresit. Nu sunt de acord cu fiertul taiteilor de casa direct in supa. Daca sunt intr-adevar taitei facuti in casa atunci trebuie dati intr-un clocot separat, intr-o oala cu apa si putina sare, pentru ca au multa faina pe ei si nu e indicat ca acea faina sa ajunga in supa. Daca sunt taitei la punga, cumparati din comert, atunci se pot fierbe direct in supa, dar supa trebuie consumata in aceeasi zi pentru ca, de pe o zi pe alta, taiteii cumparati se inmoaie foarte tare, devin pastosi si tind sa se dezintegreze in supa.
Comentarii (30):
Eu pun delikakat la toate supele si ciorbele, le confera un gust divin inegalabil, legume pun mai putine sau deloc, ca nu dau gust bun. Cand am, pun si vegeta care e cam sarata dar eu folosesc si fidea care ia gustul de sarat. Cel mai bine iese ciorba daca punem o lingura sau doua cu varf de glutamat, asa ceva bun n-ati mancat nici la mama acasa! Nici pui nici legume nu mai trebuie puse. Iese o cioba de te lingi pe degete si pe deasupra mai e si foarte ieftina! Pentru galuste de gris pun cam un chil de gris la fiert si il adaug apoi in ciorba, formand galustele cu o lingura. Nu e mare filosofie! Galustele de gris sunt foarte bune alaturi de fidea. Cine doreste poate pune si putin orez.
Super bv bv bv bv bv
F buna reteta.
O supa delicioasa....
Eu mereu am pus gulie, iar delikat sau vegeta doar cand o faceam in graba. De obicei pun tot felul de legume proaspete (gulie, ceapa, telina, ardei gras, morcov, patrunjel, pastarnac) si daca o faci cu pasare din curte n-are cum sa iasa decat excelenta! :)
Merita!!!
Am dat numai 4 stele pentru ca nu ai pus si ceapa pe langa celelalte legume. Fara ceapa mancarea nu are gust, ceapa da dulceata oricarei mancari. Eu pun 3 cepe mari, 3 morcovi mari, o telina mare, un ardei gras, 3-4 catei de usturoi si o crenguta de patrunjel pentru culoare. Galustile tot asa le fac si eu dar nu am cantarit niciodata grisul, l-am pus la ochi si cum am simtit compozitia la mana, insa niciodata, in 40 de ani de cand tot fac galusti, nu le-am gresit. Nu sunt de acord cu fiertul taiteilor de casa direct in supa. Daca sunt intr-adevar taitei facuti in casa atunci trebuie dati intr-un clocot separat, intr-o oala cu apa si putina sare, pentru ca au multa faina pe ei si nu e indicat ca acea faina sa ajunga in supa. Daca sunt taitei la punga, cumparati din comert, atunci se pot fierbe direct in supa, dar supa trebuie consumata in aceeasi zi pentru ca, de pe o zi pe alta, taiteii cumparati se inmoaie foarte tare, devin pastosi si tind sa se dezintegreze in supa.
Excelent
Super
Asta da, e sanatate curata ! hranitoare, gustoasa, apetisanta ...
pofta buna !