Asa cum am mai spus, rata este carnea mea preferata si as manca-o la orice ora, constat insa ca sunt multe persoane care se sperie de aceasta superba pasare, nu de aspectul ei exterior ci de modul in care ar trebui ea gatita. Pentru aceste persoane vreau sa spun ca este la fel ca orice alta pasare, inofensiva si dragalasa si mai mult te face sa te simti satul si fericit dupa ce ai mancat-o.
Rata se poate prepara taiata bucati sau intreaga, dupa ce o scoatem de la bait (inainte de bait o spalam) o stergem bine cu un prosop de hartie, si daca e bucati, rumenim bucatile intr-o tigaie pe aragaz, si cand are o culoare aramie frumoasa o scoatem deoparte daca e intreaga o bagam la cuptor intr-o tava cu unt si o parte din baitul in care a stat.
Pentru rata bucati, dupa ce am prajit-o intr-un craticior punem grasimea scursa de la ea, adaugam faina si amestecam,cand faina devine aurie,adaugam coaja rasa de la portocale si un pahar cu apa.
Dupa ce a dat in clocot de cateva ori,adaugam si rata rumenita deja, sucul de la portocale si cognacul,asezonam cu sare si punem totul la cuptor unde lasam sa se faca incet… se verifica dupa 40-50 min si daca se rupe carnea usor este gata.
Pentru rata intreaga procedam la fel,facem sosul de portocale pe aragaz si il turnam apoi peste rata din cuptor.
Simplu si de efect…la fel daca nu va place sosul de portocale se mai poate face si un sos de smochine care este delicios (eu il prefer celui de portocale) sau sosul de afine pe care il gasiti tot aici pe blog in sectiunea sosuri.
Succes si…
pofta mare!
Mai multe retete gasiti pe blogul meu http://papabundetot.wordpress.com
Comentarii:
Pare buna
Bunaaaaaaaaa