Punem la fiert cartofii in apa cu sare.Ii lasam pana cand intra furculita in ei. Scurgem de apa si-i lasam sa se raceasca. Se curata apoi cartofii si se dau pe razatoarea mare. Punem intr-un castron cartofii,faina,ouale,sarea,si putin ulei.
Cantitatea de faina difera mult functie de calitatea cartofilor. Nu trebuie sa fie un aluat ferm,dar nici sfaramicios. Framantam un aluat moale si usor lipicios. Se lucreaza cu faina pe masa si pe maini.
Facem un sul,pe care il taiem in 15-20 de bucati.Facem din ele bile de marimea unui ou mai mare,pe care le aplatizam cu mana. Punem pe fiecare bucata de aluat o pruna curatata de sambure.
Inchidem bila de aluat peste pruna. Cand toate galustele sunt gata,punem la fiert intr-o cratita incapatoare cam de 4-5 litri,apa cu sare. Cand apa clocoteste,punem cu o paleta galustele in apa,una langa alta.
Trebuie sa fiarba cam 10 minute la foc mijlociu,ca sa nu se desfaca. Pentru ca galustele au tendinta sa se lipeasca pe fundul cratitei,bagati sub ele usor,o lingura sau scuturati cratita.
Cand se ridica la suprafata,sunt gata. Luati-le din cratita cu o spumiera,puneti-le pe o farfurie si pregatiti crusta. Manevrati-le cu grija,pentru ca in faza asta sunt moi si delicate.
Crusta : Se pune intr-un teflon,untul la topit.Se pune apoi pesmetul si se prajeste la foc mic.Invartiti,pentru ca se arde destul de usor. Cand e auriu,se da deoparte,se aduga zaharul si praful de scortisoara. Se pun galustele si se baloteaza cu pesmet. Sunt bune calde sau reci. Din acelasi aluat se pot face si galuste cu caise,dar eu le prefer pe cele cu prune. Cand serviti,puteti sa mai pudrati cu scortisoara.
Foarte gustoase le-as manca tot timpul! dulce copilarie unde esti!.....cateodata strigam dupa ea(el)si il gasim in gomboc cu prune pe care o pregatea mama sau bunica! sunt super buneeeeeeeeeeee!
Comentarii:
Foarte gustoase le-as manca tot timpul! dulce copilarie unde esti!.....cateodata strigam dupa ea(el)si il gasim in gomboc cu prune pe care o pregatea mama sau bunica! sunt super buneeeeeeeeeeee!
Excelenta reteta multumim