Gemul de prune este perfect savurat intr-o dimineata de iarna la micul dejun, pe paine unsa cu unt, alaturi de o cana de ceai sau lapte. Si pentru asta e timpul sa te apuci de treaba. Noi avem reteta! Usor de facut, ieftin si spornic!
In vasul ales puneti prunele de la care ati scos samburii. Adaugati zaharul, suc de la 1 lamaie si amestecati.
Puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere.
Imediat ce amestecul fierbe, se da focul la mic si se lasa la gatit timp de aproximativ 30 de minute, amestecand din cand in cand.
Dupa 30 de minute, faceti testul cu lingura. Luati putin gem cu o lingura si puneti-o pe o farfurie rece, daca se lipeste, este gata. In caz contrar, mai lasati-l pe foc inca 10 minute.
Turnati gemul fierbinte intr-un borcan, inchideti-l si intoarceti-l imediat cu capacul in jos. Lasati-l in aceasta pozitie pana cand se raceste.
Exagerat de mult zahar! Cum sa pui la doar 500g de prune 400g de zahar, ce, faci dulceata? Prunele sunt si ele dulci si la 500g prune sunt suficiente 200g zahar! Pune zaharul peste prune si lasa-le peste noapte sa-si lase sirop si abia atunci le pui la fiert. La prune nu este nevoie de zeama de lamaie; zeama de lamaie se pune in general la fructele cu o culoare deschisa(caise, piersici, gutui etc) ca sa si-o pastreze.
Comentarii:
Exagerat de mult zahar! Cum sa pui la doar 500g de prune 400g de zahar, ce, faci dulceata? Prunele sunt si ele dulci si la 500g prune sunt suficiente 200g zahar! Pune zaharul peste prune si lasa-le peste noapte sa-si lase sirop si abia atunci le pui la fiert. La prune nu este nevoie de zeama de lamaie; zeama de lamaie se pune in general la fructele cu o culoare deschisa(caise, piersici, gutui etc) ca sa si-o pastreze.