Se fierbe fasolea bine, in doua ape (la a doua tura, apa sa fie fierbinte). Cand este gata, se strecoara si se trece imediat prin sita sau prin blender, apoi se bate cu mixerul turnand putin cate putin uleiul (pana se umfla).
Se adauga sarea, piperul si usturoiul pisat si se amesteca totul foarte bine. Se aseaza apoi intr-un castron mai larg, din care ulterior puteti "taia" cu gura unui pahar portii individuale, cum facut Separat se caleste ceapa (intr-o lingura de ulei) si se adauga o lingurita de boia.
Se asterne deasupra piureului de fasole. Se serveste mai degraba rece dar si cald e nemaipomenit mai ales cu niste felii apetisante de ardei capia sau gogosari copti/murati, dupa care lesin mereu sau langa niste castraveti, la fel -murati "sectiune" surprinsa langa ce urma sa se transforme in niste mici si apetisante mini-pizza pentru cei care, evident, nu tin post.
Fasolea trebuie muiata si chiar si apa de inmuiere trebuie schimbata de 2-3 ori deoarece, ca toate leguminoasele fasolea contine fitati care se leaga de calciul din sange impirdicand absorbtia acestuia; prin muiere o parte a fitatilor se dizolva in apa si se elimina. de asemenea e bine sa fie frecata cu un pic de ulei, deoarece vitaminele liposolubile pe care le contine sunt absorbite numai in prezenta unei grasimi. As recomanda sa fie folosit surplusul de ulei de la calitul cepei.
Daca schimbi o singura apa e clar ca o sa ai probleme digestive. La fasole se schimba minim doua ape, cel mai indicat ar fi trei. Se pune fasolea in apa rece la fiert se lasa sa dea in fiert se mai lasa sa fiarba cinci minute si se scurge apa dupa care se adauga alta si se repeta procedeul de trei ori. Dupa ce a fiert se pun boabele de fasole fierbinti si cu ceva apa de la fiert in vasul blenderului cu sare si cativa catei de usturoi si se blendeaza bine. la sfarsit fasolea trebuie sa fie ca o ciulama groasa pentru ca atunci cand se va raci complet se va intari. Blendati fasolea din doua parti pentru ca nu are loc toata odata in blender, gustati-o sa vedeti daca-i mai lipseste ceva si puneti-o intr-un castron din care veti servi la masa. Nu-i mai adaugati ulei ca nu faceti maioneza. O singura ceapa e foarte putin pentru 1/2kg de fasole asa ca tocati solzisori 4-5 cepe mai maricele, incingeti niste ulei intr-o tigaie si prajiti ceapa la foc potrivit amestecand mereu pana incepe sa se caramelizeze cand adaugati o lingura plina de bulion sau pasta de tomate amestecand in continuare. Stingeti focul si scurgeti uleiul de la ceapa iar ceapa imprastiati-o peste fasole. E cea mai buna fasole batuta pe care o sa o mancati vreodata!
Daca lesini mereu, e din cauza lipsei de oxigen datorata flatulentelor provocate de fasole, nu din cauza gogosarilor murati! Oricum ar fi, fasolea boabe se lasa la inmuiat in apa rece cu cateva ore inainte de a o pune la fiert, preferabil peste noapte! Si astfel se fierbe in timp mai scurt si mai bine!
Comentarii (11):
DELICIOASA
Frumoasa prezentare
Fasolea trebuie muiata si chiar si apa de inmuiere trebuie schimbata de 2-3 ori deoarece, ca toate leguminoasele fasolea contine fitati care se leaga de calciul din sange impirdicand absorbtia acestuia; prin muiere o parte a fitatilor se dizolva in apa si se elimina. de asemenea e bine sa fie frecata cu un pic de ulei, deoarece vitaminele liposolubile pe care le contine sunt absorbite numai in prezenta unei grasimi. As recomanda sa fie folosit surplusul de ulei de la calitul cepei.
Daca schimbi o singura apa e clar ca o sa ai probleme digestive. La fasole se schimba minim doua ape, cel mai indicat ar fi trei. Se pune fasolea in apa rece la fiert se lasa sa dea in fiert se mai lasa sa fiarba cinci minute si se scurge apa dupa care se adauga alta si se repeta procedeul de trei ori. Dupa ce a fiert se pun boabele de fasole fierbinti si cu ceva apa de la fiert in vasul blenderului cu sare si cativa catei de usturoi si se blendeaza bine. la sfarsit fasolea trebuie sa fie ca o ciulama groasa pentru ca atunci cand se va raci complet se va intari. Blendati fasolea din doua parti pentru ca nu are loc toata odata in blender, gustati-o sa vedeti daca-i mai lipseste ceva si puneti-o intr-un castron din care veti servi la masa. Nu-i mai adaugati ulei ca nu faceti maioneza. O singura ceapa e foarte putin pentru 1/2kg de fasole asa ca tocati solzisori 4-5 cepe mai maricele, incingeti niste ulei intr-o tigaie si prajiti ceapa la foc potrivit amestecand mereu pana incepe sa se caramelizeze cand adaugati o lingura plina de bulion sau pasta de tomate amestecand in continuare. Stingeti focul si scurgeti uleiul de la ceapa iar ceapa imprastiati-o peste fasole. E cea mai buna fasole batuta pe care o sa o mancati vreodata!
F.B.
Daca lesini mereu, e din cauza lipsei de oxigen datorata flatulentelor provocate de fasole, nu din cauza gogosarilor murati! Oricum ar fi, fasolea boabe se lasa la inmuiat in apa rece cu cateva ore inainte de a o pune la fiert, preferabil peste noapte! Si astfel se fierbe in timp mai scurt si mai bine!
EXCEPŢONAL DE GUSTOASĂ.CORNELIU P.ONEŞTI-BC.
Gustoasa,sanatoasa mai putin dar basinoasa din plin!
Super!!!!!!.Merita din plin!!!!!!!!!!!!!!!
UN FEL DE MINCARE SI SANATOASA SI GUSTOASA