Fasole batuta

Ingrediente
Preparare
- Se lasa fasolea la inmuiat in apa rece, de pe o zi pe alta si apoi se fierbe, schimband 4-5 ape. Adica se lasa sa dea cateva clocote si se strecoara, apoi se pune la loc in oala, se adauga apa fierbinte si tot asa, de 4-5 ori (e suficient, caci daca schimbam prea multe ape isi pierde gustul, iar daca nu schimbam sau sunt prea putine..... ups... nu va sfatuiesc). Se lasa sa fiarba in apa cu sare pana crapa bobul, spre final adaugam si morcovii intregi. Se toaca marunt (jumatate din cantitate) ceapa + usturoi si se calesc bine, pana devin crocante, stiu ca sunt multe persoane care nu suporta prajeala asta, dar este toata bunatatea gustului.
Dupa ce s-a fiert fasolea, avem grija sa mai ramana si zeama caci altfel iese prea uscata, se da prin robot impreuna cu morcovii. Se sareaza si apoi se adauga ceapa calita. Se amesteca bine, pana se incorporeaza tot uleiul. Apoi se prajeste restul de ceapa si usturoi, la care se adauga un varf de cutit de boia dulce si se presara.
Întrebări
Fiica mea a avutun stagiu in Rep Benin (africa) vreo 3 luni, si intr-o zi a aluat la servici fasole batuta, si ii spunea unei locuitaore din benin ce are de mancare...si negresa o intreaba si ai pus si usturoi ? ai pus si teline ? !!! ................. o mare coincidenta, si ea avea acelasi fel de mancare si se asemanu foarte mult. a vizitat si satele din R Benin, si faceau tuica exact ca noi , si tot asa erau 3, 4 la degustat, tot asa cu paharel langa damigeana (am poze sa va conving) Nota: Bune retetele prezentate aici, eu sunt barbat, si-mi ies mancaruri foarte bune daca respecti cantitati, ingrediente, timpi ..... ciorba de vacuta mi-a iesit super, nepotica de 2 ani cand s-a terminat a luat castronelul si a scurs si ultimile picaturi - eu din greseala am luat din market suc de rosii cu plante aromate...si a iesit supeeer
Multumesc mult pentru comentariu, m-a surprins placut, l-am citit si recitit colegelor de la birou si ne-am bucurat impreuna de aprecierea dvs. Interesant, nu m-as fi gandit niciodata ca exista asemanari intre alimentatia noastra si a celor din Africa, iar cat despre nepotica....stie de pe acum ce e bun :-) Va multumesc si va doresc numai bine !
Poze cu rețata gătită de membri
Comentarii
Super buna,se poate adauga si putina boia iute pentru cei ce-o doresc mai picanta ...Pofta Buna !
Daca in a treia apa se adauga un varf de cutit de bicarbonat ,ies toate gazele,iar boabele raman fara pielite , si nu mai este problema cu balonarea !!INCERCATI SI VETI VEDEA !
Ce-si mai dau unii aere dupa ce mananca fasole boabe!
Ce nam inteles este ca nu ati precizat cum se taie ceapa marunta sau lunguiata nu stiu cum ii zice eu asa ii zic ,iar in legatura cu fasolea eu procedez altfel (o pun in apa fierbinte iar dupa aprox 45 min o pot pune la fiert asta in caz ca uitati sa o puneti din ziua precedenta in apa rece)