Spalati si curatati fasolea, apoi taiati-o in bucati mici. A avut fasole la borcan, a folosit doua borcane de 500g. Intr-o cratita de fonta caliti sunca la foc potrivit-eu am folosit o tigaie-pana cand devine maronie si crocanta. Daca folositi carnati, adaugati-i si pe acestia si caliti-i pana cand devin maronii.
Puneti sunca si carnatii pe un servetel absorbant, pentru a indeparta grasimea din carne. Pastrati grasimea in cratita.
Adaugati in cratita morcovii si hasma- asta e o ceapa mica, dar cum se cere o hasma mare, am pus o ceapa normala :P- si caliti timp de aproximativ 3 minute. Nu trebuie sa prinda culoare, ci doar sa fie moi. Adaugati usturoiul, amestecati putin si apoi adaugati fasolea.
Turnati apa rece pste legume, pana le acoperiti. Aduceti la punctul de fierbere si apoi reduceti focul, pe urma puneti un capac. Adaugati jumatate din bacon, pentru savoare, pastrand cealalta jumatate pentru garnitura.
Fierbeti timp de 30 de minute. Adaugati cartofii in cratita si amestecati. Fierbeti la foc mic, cu capac, pentru inca 20 minute, pana cand cartofii devin moi. Puneti sare si piper dupa gust.
Opriti focul. Daca folositi carnati, puneti-i intregi in supa, ca sa se incalzeasca. Inainte de a servi supa, adaugati smantana, amestecand-o incet, fara sa faramitati cartofii deveniti foarte moi.
Scoateti carnatii intregi din supa si yaiati-i felii. Puneti supa in farfuriile de supa sau boluri, apoi adaugati feliile de carnati deasupra si presarati arpagicul taiat-in cazul meu, patrunjel proaspat.