Fasolea daca nu este noua, atunci se alege si se pune la inmuiat in apa , cel mai bine peste noapte. A doua zi se scurge, se clateste si se pune la fiert in apa atit cit sa treaca peste boabele de fasole, cu ingredientele de mai sus, spalate , curatate si lasate intregi,in afara de usturoi.
Cind fasolea este fiarta, se scurge, dar zeama se pune deoparte. Cine doreste, poate sa scoata legumele si sa faca doar fasolea pireu. A indepartat doar frunzele de dafin si legumele le-am last impreuna cu fasolea.
Deci fasolea scursa se freaca- aceasta metoda in ziua de astazi este relativa., deoarece cu un Blender sau Mixer-bat/vertical., fasolea se face pireu cu coaja si legume cu tot si este mult mai sanatoasa.
Dar daca totusi trebuie sa se decurga la metoda clasica/manuala, atunci fasolea se zdrobeste inainte cu , se pune intr-o sita si cu ajutorul unei lingure se freaca , pnind cite un strop din zeama in care s-a fiert, pina ce in sota ramin doar cojile.
In final, egal cu ce fasolea s-a facut pireu, acesta se amesteca daca este necesar cu ceva din zeama in care s-a fiert si cu usturoiul trecut prin presa sau razatoare si se degusteaza condimentind pireul dupa gust cu sare si piper. Mai departe se continua cu prepararea sosului de ceapa.