Coliva a fost introdusa In practica Bisericii In vremea Imparatului Iulian Apostatul (361-363), care, dorind sa-i bajotcoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Cosnstantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor In prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor, aparandu-I In vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370) i-a poruncit acestuia sa-I anunte pe crestini sa nu cumpere nimic de la piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere. La Inceput graul fiert a servit ca hrana, air mai apoi la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja In lumea pagana a timpului. Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre In nemurire si Inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul Insusi le-a Infatisat ca simboluri ale Invierii trupurilor. Inainte de a incerca sa prepar singura coliva, m-am documentat citind mai multe retete, si sincer sa-ti spun am ramas nedumerita caci fiecare reteta imi indica alte proportii intre ingrediente, alta cantitate de apa, si altele. Eu, in Incercarile mele, am reusit sa fac un compromis cu tot ce-am citit, incercand sa fac ceva bun si fara prea multe complicatii. Este adevarat ca nicio reteta nu-mi explica, asa cum se face cu incepatorii, cum se procedeaza mai amanuntit pentru a iesi o coliva foarte buna. Poate ca a fost mai bine, caci in incercarile mele, am reusit sa inteleg unele operatiuni care trebuiesc facute ca sa iasa o coliva buna. Deci, hai sa ne apucam de treaba, nu este timp de vorba acum. Pentru inceput spalam in foarte multe ape arpacasul. Citisem Intr-o reteta ca de 12 ori (oare de ce?). Nu am numarat niciodata in cate ape am spalat arpacasul ,dar pot sa-ti spun prietene drag, ca au fost destul de multe, pana cand apa ramane curata.Poti freca In palme arpacasul si vei simti mangaierea placuta a spicului de grau cu parfumul macilor ascunsi in lan. Ce poate fi mai placut decat adierea vantului placut al verii cand isi rasfira pletele din nori in dorinta ta de a calatori pe meleaguri neumblate? Ei bine, aceasta este coliva, dorinta de trai puternic si intens, fara prejudecati si frici inexplicabile! Ei bine, pune la fiert arpacasul. Aici este o adevarata teorie, iar eu voi incerca sa-ti explic ceea ce eu am facut: am rasturnat apa fierbinte peste arpacasul din oala, iar cantitatea de apa aici eu contrazic alte retete. Prefer sa pun apa mai multa peste graul pus la fiert (adica 1 kg arpacas si 5 litri de apa), si, dupa ce a fiert, sa rastorn arpacasul intr-o sita si sa-l scurg bine. Dar sa revin la fiert. Se fierbe la foc foarte mic, intr-o oala cu fundul gros sau este bine sa asezi oala pe un gratar metalic sau tabla mai groasa, si mai amesteca din cand in cand, dar nu prea des pentru a nu se zdrobi bobul de grau. In final, graul fiert si scurs bine de apa trebuie sa fie foarte vartos. Cred ca aceasta faza de lucru reprezinta reusita, restul tine de finisare si fatada. Lasa sa s
Comentarii (34):
FAINA
TEXTUL SE INTRERUPE BRUSC , LA JUMATATEA RETETEI !!!
E perfect ca si desert...
Super tare reteta ! Bravooo!
Am sa o incerc
Foarte buna !
Felicitari!!! asa facea si bunica
Delicios
Bravo.E super! Eu iti dau nota 10.Imi place foarte mult istoricul,iar reteta e ca a mea.
Comentariul tău:Multisor zahar dar in rest, super ok!