Saptamana trecuta am facut pomenirea de 10 ani a bunicii materne atat la noi la biserica,acasa cat si in judetul Calarasi unde este inmormantata. Bunica a fost ,este si va ramane ingerul meu pazitor,cea care m-a salvat ,m-a readus la viata anul acesta pe 18 februarie cand era sa mor in urma formarii unui edem cerebral puternic si a catorva accidente vasculare datorate citostaticelor.
Dumnezeu m-a intarit ,mi-a dat putere pentru a putea merge ,ma simt linistita si in mod sigur si bunica a fost fericita sa ma vada.
De la bunica mea Dumnezeu sa o aiba in paza am invata ca seara inainte de a merge la biserica ,graul se alege,se curata de impuritati ,se spala in 9 ape caldute numite cele 9 cete ingeresti,dupa care se pune la fiert in cca 3 l apa.
La inceput focul trebuie sa fie mai puternic,apoi se fierbe la foc mic cu grija sa nu se lipeasca.In timpul fierberii graul nu se amesteca cu lingura ci doar se misca cratita ,oala .
Cand a scazut apa complet se adauga zaharul,amestecandu-se usor cu lingura de aceasta data si se fierbe la foc mic pana a inflorit graul ,iar apa,siropul format a scazut.
Dupa ce s-a oprit focul,graul fiert se rastoarna in alt vas ,se presara deasupra nuca macinata si se acopera cu un prosop curat si umed pentru a impiedica uscarea,prinderea unei cruste deasupra .
Dimineata la prima ora se amesteca cu zaharul vanilat,esentele,cateva linguri din biscuitii pisati, stafidele, cateva bombonele,se aseaza pe platouri si se orneaza cu biscuiti pisati,cacao,zahar pudra,nuca de cocos, bomboane.
Chiar cautam reteta de coliva si asta m-i s-a parut foarte buna,acuma sint aproape gata de facut.Sint sigura ca va iesi delicioasa.Multumim pentru reteta.
Mi-am notat si eu reteta dvs de coliva abia astept sa o prepar,este prima oara cand fac coliva si sper sa iasa buna.Va multumesc pentru reteta doamna Valentina.
Comentarii:
M-ar interesa cate pahare se pot pregati dintr-un kg de arpacas. Paharele umplute mai multe de jumatate. Astept sa-mi raspundeti.
Chiar cautam reteta de coliva si asta m-i s-a parut foarte buna,acuma sint aproape gata de facut.Sint sigura ca va iesi delicioasa.Multumim pentru reteta.
Minunata
Mi-am notat si eu reteta dvs de coliva abia astept sa o prepar,este prima oara cand fac coliva si sper sa iasa buna.Va multumesc pentru reteta doamna Valentina.