Se alege arpacasul si se spala in 7 ape . Se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Foarte important: apa sa fie intr-adevar clocotita. Se fierbe la foc mic si se amesteca rar. Se spumeaza, daca e cazul.
E bine de stiut ca arpacasul se poate si inmuia cate ore bune, caz in care se va reduce cantitatea de apa de la 15 litri la 12 litri.
Se lasa la fiert cca. 3 ore sau chiar mai mult, pana cand bobul "infloreste". Apa, in stadiul asta, e destula, dar nu va ingrijorati, asa si trebuie sa fie deoarece dupa ce sta ajunge sa "inghita" toata apa. In niciun caz nu aruncati apa ce pare sa prisoseasca.
Se adauga zaharul si se amesteca intruna, sa nu se prinda de oala, pentru cca. 30 de minute. Se lasa la racit pana dimineata, cand se amesteca cu esentele si mirodeniile afisate mai sus, dupa gust.
Se orneaza dupa plac, ori numai cu ingredientele afisate mai sus, obtinand astfel o coliva simpla ori ajutandu-va de un model in forma de cruce, cum a facut noi.
Cam asa arata, asadar, o coliva traditionala, facuta in casa, pentru pomenirea celor adormiti.
Comentarii:
...dar 15 sticle de esenta de rom? Depinde daca sunt fiole sau sticle si depinde de cat sunt.
Parca sunt prea multe chimicale asa...
Foarte frumos
Fff gustoasa