Coliva

COLIVA
Altele
Ușor
11 ore

Ingrediente

8

Preparare

Preparare5 ore
Gătire6 ore
  • Arpacasul se spala in 9 ape reci.Se cam respecta numarul apelor...
    Arpacasul si cu apa se pun la fiert intr-o oala mai mare si se fierbe cel putin o ora,poate si mai mult. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
    Cand a fiert bobul e inflorit bine si oprim focul,adaugam sarea si amestecam bine apoi adaugam zaharul si il lasam strat deasupra fierturii pana se raceste,astfel nu mai face acea coaja deasupra.Vasul va sta acoperit cu un prosop umed pana se va raci
    Dupa ce s-a racit adaugam vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
    Sunt mai bune taiate cu cutitul dau date prin masina de tocat carne.
    Se amesteca toate ingredientele... pana se omogenizeaza.
    Compozitia se aseaza pe un platou curat, si o modelam uniform in patrat,oval.....cum dorim.
    Deasupra se presara biscuitii macinati, pe care ii tasam putin cu un carton ca sa fie mai neted stratul, apoi se cerne un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm , pe care il presam, ca si pe biscuiti.
    Pentru ornare se foloseste un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care se cerne putina cacao.
    Pentru lateralele colivei se poate orna cu un pahar pentru tuica inmuiat in cacao, si presat pe marginea colivei rezultand niste cercuri care se intrepatrund si ofera astfel un decor special.
    De asemenea, la ornare se pot folosi diverse bomboane...mai nou am vazut ca a ajuns si nuca de cocos razuita pe coliva....fiecare dupa cum are si vrea.
    Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
    Asa va arata mult mai bine.
    Coliva este o mancare simbolica legata de cultul mortilor,de aceea ca aspect trebuie sa pastreze o anume sobrietate.
    Cu putina fantezie se pot obtine efecte deosebite.
    Poti sa asezi pe platou in jurul colivei bomboane rotunde una langa alta obtinand astfel un colier.
    Pe suprafata colivei poti desena cu aceleasi bomboane crucea si cateva flori,cercuri,raze de soare.
    Daca esti talentata poti confectiona din carton sabloane cu ingerasi peste care sa presari nuca de cocos.
    Ideile iti vor veni pe loc,timp si dispozitie sa ai.
    Coliva este un semn vazut al credintei noastre in inviere.
    Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutile celor sfinti, iar nuca, victoria vietii asupra mortii.
    Coliva se face la inmormantarea unei persoane, si la pomenile sau parastasele, la sase zile, la sase saptamani, la sase luni si la un an de la deces .
    Dupa un an pomana se face anual .

Punctează această reţetă

Evelina1704Evelina1704

Întrebări

Poze cu rețata gătită de membri

Comentarii

Punctează această reţetă:

  • pagina 1 / 9

anonymous

Buna

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

AM RESPECTAT RETETA , A IESIT COLVA CA TORTUL !

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Super!!!!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Foarte buna reteta!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Merci - FF Buna

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Buna

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

E a patra oara cand apelez la aceasta reteta si de fiecare data rezultatul este EXCELENT!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Foarte buma si usor de facut. Super!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

:P

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Reteta excelenta, iese ca un tort!

abuz
  • pagina 1 / 9