Daca nu ma insel, acesta este primul tort pe care l-a gatit. Ah, ce vremuri: eram la gimnaziu, aveam atat de mult timp liber. Acum, apelez la aceasta reteta cand sunt in criza de timp si mai ales cand vreau un tort cu gust usor si racoros. Mie imi place mai mult neornat, imi este mila sa acopar frumusete de mere coapte! Dupa gust, se poate orna cu frisca si praf de scortisoara sau cu ciocolata. Oricare din variante, acelasi rezultat : un tort delicios.
Afolosit mere foarte mici, e mai migalos dar la final arata ca un buchet de flori. Se curata merele de coaja si de cotor, cu grija sa nu se rupa in bucati. Intr-un vas rotund . se presara uniform 5 linguri de zahar. Peste acestea se vor aseza merele, cat mai inghesuite.
In locul in care au fost cotoarele se pune miez de nuca si dulceata/gem, in functie de ce avem prin casa.A avut un gem de pere si gutuie cu putina scortisoara. Pentru un aspect mai colorat, se poate folosi dulceata de visine sau de cirese amare Dupa ce s-au gatit merele, e musai sa le acoperim si cu putina scortisoara, pentru un gust mai aromat! Se acopera vasul si se baga la cuptor, sa se inmoaie merele si sa se formeze siropul.
Intre timp, se pregateste pandispanul dupa cum urmeaza : albusurile se bat spuma, se adauga galbenusurile, zaharul , faina si praful de copt amestecandu-se usor.
Cand merele s-au patruns, se scoate capacul si se toarna pandispanul. Daca la baza merelor se vede mult sirop, este excelent! Asa si trebuie ! Acesta va insiropa in final tortul. Se baga la cuptor si se mai lasa circa jumatate de ora pana se rumeneste blatul.
La aceasta reteta exista si varianta cu zahar ars . In acest caz merele nu se mai coc ci se toarna de la inceput blatul peste ele. Gustul este putin diferit, dar merele vor fi mai tari si asta din cazua sa pandispanul se coace mai repede. In final este vorba doar de preferinte, mie imi plac ambele variante. Insa prefer sa fac fara zahar ars dintr-un motiv foarte intemeiat : baietelul meu este foarte nazdravan si ma trage de maini cand gatesc.
Comentarii:
Buuuuuuun