Pentru blatul: Incalzeste cuptorul la 180 ° C. Pe fundul unei forme rotunde (sau o cratita de 23 cm) se pune hartie de pergament. Nu se unge cu grasime nici hartia si nici forma.Incalzeste ouale (in coaja) in apa calda.
Bate ouale cu zaharul cu mixerul pentru 15 minute pana cand isi tripleaza volumul si spuma ramane ferma pe tel. Amesteca faina cu praful de copt si sarea. Trece-le printr-o sita ca sa nu ramana cocoloase. Adauga-le in oua si amesteca cu mixerul la nivel mediu- mic, pentru 30 secunde. Amesteca untul cu vanilia si adauga in amestec la fel cum ai adaugat faina.
Pune amestecul in forma si coace 30- 40 minute. Ca sa vezi daca blatul e copt baga o scobitoare in mijloc. Daca ea iese curata, inseamna ca e gata. Daca pe scobitoare ramane coca, mai lasa 5 minute si incearca din nou.Scoate blatul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 5 minute, dupa care scoate-l din forma si lasa-l sa se raceasca pe un gratar (metalic sau din lemn). Scobeste din mijlocul blatului, ca sa faci loc pentru crema. Ai grija sa lasi marginile inalte, ca sa nu curga crema. Unge cu sirop blatul.
Pentru crema: Topeste ciocolata alba si neagra in castroane separate, la baia de abur Bate galbenusurile impreuna cu zahar, brandy si vin la abur (deasupra unei craticioare in care fierbe apa) pana cand are consistenta unei smantani mai groase. Imparte in mod egal in cele doua castroane cu ciocolata. In ciocolata inca calda imparte mascarpone in mod egal (eu am pus mai mult in crema neagra!) si amesteca bine.
Mascarpone trebuie sa se incorpereze uniform, sa nu mai fie cocoloase. Daca nu reusesti, pune castronul putin pe aburi si amesteca incet. Crema va deveni fina.
Lasa la racit, apoi la frigider pana se intareste putin (20 min). Cu lingura pune globuri din fiecare crema alternativ, pe blat. Cu ajutorul unei scobitori uneste-le si fa forme geometrice. Unge cu crema exteriorul blatului si orneaza cu alune prajite uscat (fara ulei) si sfaramate putin. Lasa la frigider cel putin 4 ore inainte de a-l servi.
Comentarii:
Eccelent