Aluatul: A facut aluatul la robot dar se poate face si fara robot fara nici o problema. Punem in robot faina amestecata cu praful de copt si cernuta, untul rece de la frigider taiat in bucatele mici, ouale, zaharul, zaharul vanilat si un varf de cutit de sare. Framantam pana ce aluatul capata consistenta dupa care il invelim in folie de plastic si il lasam la frigider cca 1 ora.
Daca facem aluatul fara robot, punem faina ntr-un vas iar in centru adaugam zaharul, un varf de sare, zaharul vanilat si untul rece. Framantam pana prinde consistenta dupa care adaugam cele doua oua batute putin cu furculita si amestecam pana obtinem un aluat compact pe care-l invelim in folie alimentara si il lasam la rece pentru 1 ora.
Intre timp ne ocupam de crema: Punem la incalzit laptele impreuna cu batonul de vanilie sau zaharul vanilat. Separat, mixam ouale impreuna cu zaharul pentru 5 minute. Adaugam faina si amidonul si amestecam pana la inglobare.
Turnam treptat laptele cald peste mixul de oua si trecem din nou pe foc mic, amestecul obtinut. Amestecam pana ce obtinem o crema cu o consistenta mai groasa. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
Scoatem aluatul de la frigider si il rasturnam pe planul de lucru infainat bine si-l mai framanatm cu cca 25 g faina. Din cauza faptului ca aluatul contine praf de copt, devine pufos dupa statul la frigider asa ca ii mai adaugam cca 25 gr faina ca sa se poata intinde fara probleme. Intindem aluatul la o grosime de 0,5-0,6 mm. Va creste in cuptor deci foaia nu trebuie sa fie groasa.
Tapetam o forma de tarta cu unt si faina, Punem aluatul in forma, il intepam cu o furculita din loc in loc si acoperim partea centrala cu o foaie de copt ca sa nu usuce in timpul coacerii, Coacem tarta la 180 grade, cuptor preincalzit pentru 20-25 minute. Cand marginile sunt aurii si se desprind singure de marginea formei, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca putin in forma , eliminam foaia de copt, o rasturnam pe o farfurie si o lasa sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit o umplem cu crema de vanilie rece, si o decoram cu capsunile taiate in doua pe lungime, O lasam la frigider cateva ore, cel mai bine peste noapte, dupa care o taiem si o servim. Putem sa o acoperim cu gelatina, dar mie imi place mai mult fara.
Daca vreti, inainte de-a o servi puteti sa o pudrati cu putin zahar pudra. Daca vreti o crema mai pufoasa amestecati-o cu 100 gr frisca batuta bat. Consistenta va fi mai lejera si mai pufoasa.
Comentarii:
Arata foarte bine !!!O voi prepera si eu.