Intr-un castron, se amesteca cu lingura grasimea moale, sarea, galbenusul, oul intreg, zeama si coaja de lamiie, smintina si, la urma, faina, impreuna cu nuca macinata si praful de copt. Daca nu se pune nuca, se va adauga cea 50 g faina. Se amesteca bine, fara sa se framinte. Aluatul trebuie sa fie virtos.
Se lasa la rece, ca sa se intareasca grasimea . Se ia jumatate din aluat si se intinde in foaie, dupa dimensiunile unei tavi mari de cea 26/44 cm. Foaia se poate intinde mai groasa, ca sa se ridice mai usor de pe masa, impaturita in trei, ca si in retetele precedente; dupa ce se asaza in tava, se desfac marginile si se intinde cu mina, ca sa acopere toata tava; se unge cu marmelada.
Din restul aluatului , se fac suluri, cu grosimea unei macaroane, care, apoi, se asaza cu distanta de 2 cm intre ele, pe marmelada, in diagonala, incepind cu doua colturi opuse . Se asaza inca un rind de suluri la fel, peste primul, incepind din celelalte colturi opuse, tot cu distanta de 2 cm intre ele, formind astfel un gratar. Albusul ramas se bate putin cu furculita si cu el se unge gratarul .
Comentarii:
Buna