O rețetă autentică dar fără lactoză, o alternativă la acest desert cremos pentru cei care doresc să evite produsele lactate. Cu o textură care se topește în gură și aromă de vanilie, acest flan cu smântână este fără compromisuri în ceea ce privește plăcerea.
Se pune hârtie de copt pe fundul formei și se ung marginile.
Se taie un cerc din foitaj de mărimea formei și se pune pe fundul formei.
Se taie fâșii late de 4 cm din restul aluatului de foitaj și se așează pe marginile formei, suprapunându-se cu 1 cm acolo unde se unesc în 2 fâșii. Se pune forma cu aluatul în congelator.
Se sparg 3 ouă într-un castron.
Se adaugă zahărul și se amestecă.
Se adaugă făina de porumb și se amestecă bine.
Adăugați laptele pe care l-ați încălzit într-o cratiță mare împreună cu semințele din păstaia de vanilie (sau vanilia lichidă) peste compoziția de mai sus din bol și amestecați.
Puneți compoziția în cratiță și încălziți la foc mediu, amestecând constant până când amestecul se îngroașă, apoi se îndepărtează de pe foc.
Se toarnă smântână în amestecul îngroșat și se amestecă până se omogenizează bine.
Porniți cuptorul la 180°C. Se scoate forma din congelator și se toarnă crema în formă, netezind-o până la o înălțime uniformă.
Se introduce în cuptor la 180°C timp de 40 de minute.
Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească, apoi se dă la rece pentru cel puțin 4 ore sau chiar peste noapte înainte de servire.