Checul este unul din dulciurile mele preferate. Pot spune ca este unul din deserturile adorate ale copilariei. Reteta de azi este una foarte veche, rapida si economica. Este acel chec cu cacao pe care il pregateau bunicile si mamele noastre. Fara sa separi oaule si fara cantar. Pe acele vremuri masura ingredientelor se facea cu cana sau cu paharul si de asemenea pentru cantitati mai mici cu lingura. Asa ca va propun sa pregatiti si voi acest chec cu cacao, sigur va va incanta atat gustul cat si aspectul.
Intr-un bol incapator sparge ouale. Peste ele adauga un praf de sare si incepe sa le bati. O poti face cu un mixer sau cu un tel. In timp ce bati adauga si zaharul in ploaie. Continua sa mixezi pana cand zaharul este topit si ouale si-au dublat volumul, 3-4 minute. Dupa aceea adauga uleiul treptat in timp ce mixezi, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Cand uleiul s-a incorporat in totalitate adauga si iaurtul. Peste aceasta compozitie cerne faina treptat si amesteca cu un tel pentru a o incorpora. In acelasi timp pune si praful de copt impreuna cu faina. Amesteca bine cu telul pentru a nu ramane cocoloase.
Cuptorul trebuie preincalzit la 170ºC cu caldura sus si jos. Dac ai un cuptor pe gaz pune-l la foc moderat. Tapeteaza forma de chec cu hartie de copt sau in lipsa ei unge forma cu unt sau ulei si tapeteaz-o cu faina. Pune 3 sferturi din compozitie in tava. Opreste un sfert peste care adauga 2 linguri de cacao. Amesteca bine pana cand este incorporata. Pune si aceasta compozitie in forma de chec peste cea alba. Cu ajutorul unei linguri amesteca usor cele doua compozitii, trecand lingura de sus in jos o singura data pe toata lungimea formei.
Pune checul la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in interior iese curata. Lasa-l sa se raceasca 5 minute in tava dupa care scoate-l pe un gratar impreuna cu hartia de copt. Cand s-a racit complet pudreaza-l cu zahar pudra. Savureaza-l cu placere impreuna cu cei dragi!