A facut Drupi o varianta pentru piticul ei, am mai dat peste ciorba asta pe blogosfera, aveam ceva carne de ucis si de revizuit varianta mancata in Bucovina, asa ca am comis-o cum stiam eu. Nu a mea, ca nu am mostenit-o.
Am folosit un piept de coco? si nitica grasime, de la aceeasi aratare, zarzavat de ciorba (telina, ceapa, ma rog, praz, ca era la indemana, ardei, morcov), doua galbenusuri, otet, smantana si usturoi (nu e in poza).
Am ras pe razatoarea mica jumatate de morcov, ca sa dau o moaca ciorbei spre final. Zarzavatul l-am pus la fiert (la presiune, de lene). Pieptul de pui l-am fiert cam cinci minute, cat sa agã? spumele de pe supa (ma chinui cu diacriticele, dar le bunghesc eu curand).
De ce: reteta pe care am incercat eu, zic cu succes, sa o refac, avea carnea de pui fasiute fine, foarte fragede, treaba care nu iese daca se fierbe pieptul bazdaganiei in nestire.
Am pregatit liezonul din otet, galbenusuri si smantana. Albusurile si legumele fierte sunt puse pentru reteta urmatoare, separat.
Pentru a da o moaca placuta ciorbei am pus la inabusit jumatatea de morcov cu putin ulei si ceva zeama de pe supa. Plus sare, fireste.
In timpul asta supa, scapata de legume si amestecata cu cea de pui, fierbea, din cand in cand i-am mai adaugat morcovului din ea. Pieptul de pui fiert cum v-am zis, l-am desfacut fasiute, ca pe taitei.
Am facut si un mujdei mai iute din usturoi.
Am adus liezonul la temperantura supei, amestecand continuu. Am pus totodata, “dresura” (nu e vorba mea), mujdeiul strecurat, carnea de pui. Am lasat sa mai dea aproape un clocot (prepararea termica nu se termina cand se stige focul, da?).
Am scos o portie la racit vanand si ultimele raze de ger. Am gustat si am mai dres numai de otet.
Este aproape la fel cu cea pe care mi-o amintesc din Bucovina, poate ca totusi ei au avut smantana mai grasa, a mea a avut “numai” 30%. E, poate, in zona aia nu stiu daca se vinde ceva degresat, e posibil numai slana sa fie ceva mai slaba
Ce am facut anapoda: normal morcovul ala menit sa dea culoare se strecoara in supa, se pune numai zeama portocalie, iaca mie mi-a fost lene, era si ras mic, asa ca l-am pus si pe el. Puteti pune si legumele in supa, din ce am vazut in zona, nu se face. Ma rog, pe unde am fost eu. Acreala, sarea si usturoiul, sunt efectiv dupa cheful fiecaruia, ar fi greu de dat cantitati precise.
Asa ca hard roc aleluia.