Petitchef

Chiftele de scrumbie

Chiftele de scrumbie

chiftele-de-scrumbieAvem pe nava un marinar batran care nu conteneste sa ma uimeasca. Si-a trait toata viata in balta, chiar si in cele mai grele vremuri, invatand sa supravietuiasca din ceea ce i-a oferit natura.

Azi, pe la pranz, ma intreaba:

-Manaci niste chiftele de scrumbie?

-Chiftele de scrumbie? Nu am auzit de asa ceva pana acum, ai tocat scrumbie si ai facut chiftele?

-Nu tata, la chiftelele de scrumbie nu folosesti carnea de peste ca la chiftelutele obisnuite de peste, ci doar maruntaiele, adica ficatul, icrele si laptii.

Nu stau pe ganduri si iau una sa gust, UN DELICIU! Am uitat sa va spun ca mosul e foarte priceput intr-ale bucatariei, eu uneori las mancarea de fite din restaurant, cea gatita pt turisti si ma abonez la cazanul lui marinaresc.

Sunt niste chiftele destul de mari (de-aia nu le-am spus chiftelute), putin cam fragile, ce ti se desfac atunci cand musti si se topesc in gura. Deliciu este putin spus, un ameste incredibil de gusturi, se simte si izul de scrumbie dar si finetea ficatului si gustul inconfundabil al icrelor prajite. Greu de descris in cuvinte aceasta combinatie. Abia dupa prima chiftea am observat ca mosul le manca intingandu-le intr-un sos facut din otet, usturoi zdrobit si cateva fasii de ardei iute (ciusca), asta este mujdeiul marinaresc. Cred ca nu va puteti inchipui cum sunt chiftelele si cu acest sos! O nebunie.

-Mosule, cum le-ai facut?

-Tata, nu e greu deloc, chifetelele astea le faci cand cureti mai multa scrumbie si aduni maruntaiele. Le pui intr-un castron, nu le toci nu le faci nimic, si asa sunt bucatele mici. Le stropesti cu o zeama de lamaie, pui o ceapa tocata, piper, patrunjel si unul sau doua oua, in functie de cantitatea de materie prima. Le amesteci si apoi le pui usor, cu lingura caci amestecul nu se va intari neprajit, in tigaia cu ulei incins, oul le leaga si le tine impreuna. Le apesi usor cu lingura in tigaie, sa se aplatizeze, sa se prajeasca pana in interior, le perpelesti pe ambele parti si gata, numai bune de servit!

Atat a apucat sa-mi spuna batranul marinar si apoi s-a pus sa manance ca altfel nu mai apuca nimic.

Imi pare rau de fotografie dar pana m-am trezit eu sa vin cu camera, atat a mai ramas.










Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Chiftele moi și gustoase
Chiftele moi și gustoase
5 porții
35 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Chiftele cu legume coapte, nu prăjite!
Chiftele cu legume coapte, nu prăjite!
4 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Chiftele cu miez de mozzarella
Chiftele cu miez de mozzarella
3 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Sandvișuri turcești cu chiftele köfte
Sandvișuri turcești cu chiftele köfte
2 porții
10 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tajine cu chiftele
Tajine cu chiftele
8 porții
1 h 20 m
Ușor
4.8 / 5
Rețetă Chiftelute de vita cu parmezan
Chiftelute de vita cu parmezan
2 porții
25 min
Foarte ușor
4.7 / 5

Articole conexe

Oua scotiene sau chiftele umplute cu ou fiert Oua scotiene sau chiftele umplute cu ou fiert

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează