Daca aveti robot de bucatarie care framanta sau masina de paine, se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine(inafara de implutura-mac, nuca, rahat).Se scoate din cuva aluatul si se pune la crescut intr-un vas uns cu unt sau tapetat cu faina, la caldura (de obicei in cuptor cu focul stins).
Daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta sau lapte caldut si se lasa sa doaspeasca cam 20 de minute. Intr-un castron mare se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana, dar adaugand unt in timp ce framintati, aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Framantati cel putin 20-30 minute.
Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de apa sau faina.Framantati pina aluatul ajunge la punctul in care nu se mai lipeste.Se lasa la crescut pana si-a dublat volumul(macar o ora).
Apoi se taie aluatul in 4 bucati.Se intinde o bucata de aluat cu palma sau cu sucitorul cu faina in ploaie pana se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Umplutura poate fi:nuca macinata amestecata cu un albus spuma de ou si zahar 300 g mac macinat (in masina de macinat cafea sau cumparat de la piata gata macinat) fiert intr-o cana de lapte cu 4 linguri de zahar, 1/2 fiola esenta vanilie pana se formeaza un sos gros rahat branza de vaci amestecata cu un albus de ou batut spuma si 4 linguri de zahar + zahar vanilat.Se unge tava (a mea e o tava de chec de iena) cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
Cand cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade C. Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau mac.Se coace la 180°C, 30 – 35 minute.