Petitchef

Cozonac

Aperitiv
8 porții
1 oră
30 min
Foarte ușor

Ingrediente

8

Preparare

  • Daca aveti robot de bucatarie care framanta sau masina de paine, se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine(inafara de implutura-mac, nuca, rahat).Se scoate din cuva aluatul si se pune la crescut intr-un vas uns cu unt sau tapetat cu faina, la caldura (de obicei in cuptor cu focul stins).
  • Daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta sau lapte caldut si se lasa sa doaspeasca cam 20 de minute. Intr-un castron mare se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
  • Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana, dar adaugand unt in timp ce framintati, aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Framantati cel putin 20-30 minute.
  • Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de apa sau faina.Framantati pina aluatul ajunge la punctul in care nu se mai lipeste.Se lasa la crescut pana si-a dublat volumul(macar o ora).
  • Apoi se taie aluatul in 4 bucati.Se intinde o bucata de aluat cu palma sau cu sucitorul cu faina in ploaie pana se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
  • Umplutura poate fi:nuca macinata amestecata cu un albus spuma de ou si zahar 300 g mac macinat (in masina de macinat cafea sau cumparat de la piata gata macinat) fiert intr-o cana de lapte cu 4 linguri de zahar, 1/2 fiola esenta vanilie pana se formeaza un sos gros rahat branza de vaci amestecata cu un albus de ou batut spuma si 4 linguri de zahar + zahar vanilat.Se unge tava (a mea e o tava de chec de iena) cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
  • Cand cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade C.
    Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau mac.Se coace la 180°C, 30 – 35 minute.


Întrebări:






Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Ruladă cu fructul pasiunii si nucă de cocos
Ruladă cu fructul pasiunii si nucă de cocos
6 porții
42 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Brioșe cu inima de ciocolata - vegan si fara gluten
Brioșe cu inima de ciocolata - vegan si fara gluten
12 porții
40 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Tarta cu vanilie si caramel
Tarta cu vanilie si caramel
10 porții
3 h 40 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Verrines de paște cu negresă si cremă chantilly
Verrines de paște cu negresă si cremă chantilly
6 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Buturuga exotică cu nucă de cocos si fructul pasiunii
Buturuga exotică cu nucă de cocos si fructul pasiunii
6 porții
42 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Bundt cake de paște cu lamâie și ciocolată albă
Bundt cake de paște cu lamâie și ciocolată albă
8 porții
1 h 30 m
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Painea de casa, o paine fermecata! Painea de casa, o paine fermecata! Retete de cozonac Retete de cozonac

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează