Ouăle turcești cunoscute și sub numele de çılbır, sunt un fel de mâncare care le are pe toate: delicios, reconfortant și plin de savoare! Ouă înăbușite, așezate delicat pe o bază cremoasă de iaurt grecesc. Și pentru a completa totul? Un ulei picant cu usturoi, paprika și fulgi de ardei iute pentru a vă trezi papilele gustative. Cu câteva frunze de pătrunjel proaspăt pentru o notă de verdeață și felii de pâine prăjită pentru a completa totul, este un deliciu garantat. Această mâncare rapidă și ușoară este un adevărat concentrat de arome ;-)
Se combină uleiul de măsline, sarea, piperul, fulgii de chilli, usturoiul pisat și paprika (dulce sau afumată).
Se aduce o oală cu apă la fierbere. Când apa ajunge la punctul de fierbere, se reduce focul la minimum și se scufundă cu grijă ouăle sparte în oală. Se lasă la fiert timp de 5 minute.
Se îndepărtează ușor ouăle cu o spumieră.
*Dacă doriți să gătiți un singur ou: opriți focul și lăsați să se gătească timp de 3 minute.
Se întinde iaurtul grecesc pe fundul unei farfurii de supă, se așază deasupra ouăle fierte și scurse, se stropesc abundent cu ulei de ardei iute și se presară pătrunjel tocat.
Savurați cu pâine! Acum este gata!
*De asemenea, puteți face ouă fierte moi dacă le gătiți timp de 7 minute în apă clocotită și apoi le băgați imediat în apă rece înainte de a le decoji.
Cum se păstrează ouăle à la turque? Vă recomandăm să pregătiți acest fel de mâncare chiar înainte de a-l consuma. Cu toate acestea, puteți păstra diferitele preparate în cutii închise ermetic în frigider. Dacă doriți să pregătiți acest fel de mâncare în avans, vă recomandăm să preparați ouă fierte moi (gătiți-le timp de 6-7 minute în apă clocotită și apoi scufundați-le imediat în apă rece).
Cum se prepară ouăle poșate? Le puteți găti și astfel: aduceți o oală cu apă la fierbere și turnați 1 lingură de oțet alb. Formați un vârtej în apă înainte de a pune cu grijă oul spart în el. Scoateți oul după 3 minute.
Ce pot folosi în loc de iaurt grecesc? Îl puteți înlocui cu un alt iaurt cremos sau puteți folosi un iaurt vegetal.
Uleiul de chilli poate fi filtrat? Dacă doriți să preparați o infuzie de ulei de ardei iute și să o filtrați ulterior, vă sfătuim să planificați din timp și să o lăsați la infuzat timp de cel puțin o oră înainte de a o strecura.