Se cerne faina si se tine la cald cu 10-12 ore inainte de a ne apuca de treaba si se cerne inca o data inainte de pregatire; galbenusurile se tin la rece cu sare pentru cca. 2 ore.
Preparare maia: se amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar pana se obtine o compozitie fluida, apoi se adauga cca. 100 ml. lapte cald si se amesteca cu 5 linguri faina. Maiaua se presara cu putina faina, se acopera cu un prosop si se tine la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.
Oparirea fainii: se oparesc 2 linguri faina cu 100 ml. lapte fierbinte ; se amesteca pentru omogenizare si se lasa sa se racoreasca.
Prepararea aluatului: in restul de lapte cald se dizolva zaharul, se amesteca cu galbenusurile, aromele, maiaua, coca oparita si se framanta cu faina pana ce aluatul incepe sa faca basicute de aer.
Se topeste untul si se adauga, cate putin, in timp ce se framanta. Este gata cand se desprinde de pe mana si peretii vasului.
Se unge suprafata cu ulei , se acopera cu un prosop sau cu o punga mare, care sa il cuprinda bine si se lasa la cald sa dospeasca cca. 1-1 1/2 ora. Daca "da inapoi" se reframanta usor si se mai lasa la dospit.
Nu a poze la etapele astea, din motive evidente nu numai e eram un munte de faina ci si toata bucataria . Va arat, asadar, rezulatatul final...gata, gata sa dea pe-afara in spate se zareste pasca fara aluat.
Si continuam cu reteta prorpiu-zisa, adica pascutele noastre individuale. Se imparte aluatul in 10 bucati, se modeleaza rotund si se aseaza in tava unsa.
Se apasa la mjloc cu capatul sucitorului formand un "cuib", in care se pune umplutura de branza cu stafide, pe care o veti face in felul urmator: branza de vaci se amesteca cu gris, zahar, zahar vanilat, stafide, smantana, sare si ouale batute. Se mai lasa 10-15 minute la crescut, dupa care se ung cu galbenusul amestecat cu doua linguri lapte caldut si se coc la foc moderat (175 grade C.) pentru cca. 25-30 de minute.