Se prepara maiaua din drojdia frecata cu o lingurita de zahar peste care se toarna 3 linguri de lapte cald, se amesteca bine cu 2-3 linguri de faina. Se presara cu faina. Se acopera. Se lasa sa creasca.Laptele fierbinte se toarna in vasul de framantat si se amesteca cu 2-3 linguri de faina, cu grija sa nu se faca cocoloase.
Se acopera vasul iar cand laptele e doar caldut si maiaua crescuta se amesteca cele doua. Se presara cu faina. Se acopera. Se lasa sa pune la crescut la cald.Se freaca galbenusurile cu zaharul la bain-marie pana cand nu se mai simt particulele de zahar. Se lasa deoparte pana devine caldut si apoi se adauga cate putin in vasul de framantat .
Se adauga jumatate din faina in ploaie, sarea, vanilia, coaja de portocala si lamaie. Se presara cu faina. Se acopera. Se lasa din nou la crescut.Framantatul : incorporati treptat restul de faina, uleiul, mierea si untul . Si framantati pana cand aluatul se desprinde usor de pe mana si se rupe cu gauri.
Se lasa in vas, acoperit cu o patura sau un pled sau un prosop mare de baie, pe aragazul al carui cuptor e pornit pana cand coca isi va tripla volumul. Se presara din nou cu faina si se lasa, din nou la crescut. In acest timp, se prepara crema amestecand untul cu cacao si cu zahar. La final adaugati rahatul, stafidele si nuca maruntita.
Se tapeteaza tavile. Pe hartia de copt se intinde un pic de unt, se aseaza in tava si se presara cu pesmet sau biscuiti macinati. Dupa ce aluatul a crescut se taie astfel incat asezat in forma sa nu ocupe mai mult de 1/2 din inaltimea tavii. Bucata de aluat se intinde pe masa de lucru. Peste ea se adauga o parte din umplutura si se ruleaza. Se poate face o impletitura deaspra. Se aseaza aluatul umplut in tavi.
Se acopera. Se lasa sa creasca pana aproape de gura tavii. Inainte de a da tavile la cuptor, ungeti aluatul cu ou batut amestecat cu un pic de apa. Tavile se dau la cuptor preincalzit, la foc mic, timp de 30-35 de minute. Cand sunt bine crescuti si usor rumeniti, mariti focul. Nu mult ! Sunt gata cand sunt rumeni si cand, intepati, scobitoarea sau paiul iese curat.
Toate ingredientele trebuie sa fie proaspete si la temperatura camerei. Bucataria trebuie sa fie bine incalzita si nu trebuie sa existe schimbari de temperatura.
Comentarii:
22 de galbenusuri la un kilogram de faina? nu e cam " putin"?