Tinand cont ca eu am folosit drojdie uscata , nu am mai dospit drojdia separat intr-un pahar asa cum se face ci am amestecat-o direct cu faina si restul ingredientelor pana a devenit un aluat elastic. Mai multe delatii despre prepararea aluatului gasiti aici .
Dupa ce aluatul a dospit aprox 30 minute, se pune in tavi de 13-15 cm diametru si inalte de aprox 20 cm . In cazul in care nu aveti astfel de tavi faceti cum am facut eu. In craticioara de 13 cm de diametru am pus folie de aluminiu impaturata in mai multe foi si am inaltat asa craticioara astfel incat sa aiba 20 cm inaltime.
Se mai lasa aproximativ 15 minute dupa care se baga la cuptor la 220 grade timp de 25 minute dupa care se scoate cu grija painea din tava , se inlatura folia de aluminiu si se mai baga la cuptor pana se rumenenste coaja. A trebuit sa o pun culcata sa se rumeneasca si pe lateral si am invartit-o de doua ori. Asta depinde de cuptor si depinde de unde da caldura.
Fasolea se pune intr-un bol cu apa la inmuiat de seara pana dimineata. Se scurge apoi apa de pe fasole si se pune intr-o oala unde s-a pus apa impreuna cu ciolanul, morcovul razalit sau taiat cubulete , telina si ardeiul taiate si ele cubulete, 1/2 ceapa si prazul intreg care la sfarsit vor fi scoase .Se pune vegeta si se lasa sa fiarba pana cand toate ingredientele inclusiv fasolea au fiert.
Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei, iar cealalta 1/2 de ceapa se taie marunt si se prajeste . Se adauga boiaua si baconul taiat cubulete. Se prajesc apoi se adauga in ciorba.
Patrunjelul se taie marunt si se pune si acesta in ciorba in ultimul clocot , dupa care se potriveste ciorba de sare si piper.
Painea o preparam astfel: Se taie capacul painii si se scobeste miezul lasand un cm de miez pe margine si aprox 3 cm de miez pe fundul acesteea. Se pune painea pe o farfurie si se umple cu ciorba de fasole. Se serveste,ca orice alta ciorba de fasole, cu ceapa rosie sau verde si smantana. Asta dupa gustul fiecaruia.
Da, e o moda sa se serveasca ciorba asta in paine in unele restaurante. Dar acasa? Hai sa fim seriosi! Eu nu as face o asa prostie acasa. De ce, Doamne iarta-ma, sa pun bunatetea de ciorba in painea aia care absoarbe toata zeama si la final ajung sa mananc un terci? Ca sa demonstrez ce? Si apropo de ciorba: la ciorba de fasole nu se pune telina, praz, vegeta si boia. La o oala de 5l trebuie vreo 3 cepe maricele iar morcovul nu trebuie neaparat "razalit"(nu exista cuvantul asta in DEX-ul limbii romane) sau tocat ci poate fi pus si intreg pentru cei care nu sunt prieteni cu morcovul. Trebuie schimbata apa in care fierbe fasolea de 2-3 ori dupa ce incepe sa fiarba ca sa nu avem probleme digestive. Fasolea din ziua de astazi nu mai trebuie lasata la inmuiat peste noapte pentru ca soiurile s-au schimbat si acum fierbe foarte repede. Inteleg ca in Ardeal se foloseste boiaua aproape la orice mancare dar la ciorba de fasole nu trebuie sa lipseasca rosiile, asa ca daca pui putina boia nu renunta la rosii. Iar chestia cu ceapa prajita nu ma incanta deloc, mai bine s-ar praji 2-3 rosii tocate marunt si adaugate in ciorba. Nu-mi place nici baconul in ciorba asta. Baconul e bun la alte preparate iar prajit ar fi bun la o iahnie de fasole de exemplu. La ciorba asta eu as recomanda alt fel de afumatura cum ar fi ciolanul, coasta afumata sau scarita afumata. Si ultima chestie cu care m-ai facut KO, este smantana. Ce cauta smantana la ciorba de fasole? Scoate-o repede de pe lista ca te rad si curcile!
Comentarii:
Asta da presentare...
Ok
Da, e o moda sa se serveasca ciorba asta in paine in unele restaurante. Dar acasa? Hai sa fim seriosi! Eu nu as face o asa prostie acasa. De ce, Doamne iarta-ma, sa pun bunatetea de ciorba in painea aia care absoarbe toata zeama si la final ajung sa mananc un terci? Ca sa demonstrez ce? Si apropo de ciorba: la ciorba de fasole nu se pune telina, praz, vegeta si boia. La o oala de 5l trebuie vreo 3 cepe maricele iar morcovul nu trebuie neaparat "razalit"(nu exista cuvantul asta in DEX-ul limbii romane) sau tocat ci poate fi pus si intreg pentru cei care nu sunt prieteni cu morcovul. Trebuie schimbata apa in care fierbe fasolea de 2-3 ori dupa ce incepe sa fiarba ca sa nu avem probleme digestive. Fasolea din ziua de astazi nu mai trebuie lasata la inmuiat peste noapte pentru ca soiurile s-au schimbat si acum fierbe foarte repede. Inteleg ca in Ardeal se foloseste boiaua aproape la orice mancare dar la ciorba de fasole nu trebuie sa lipseasca rosiile, asa ca daca pui putina boia nu renunta la rosii. Iar chestia cu ceapa prajita nu ma incanta deloc, mai bine s-ar praji 2-3 rosii tocate marunt si adaugate in ciorba. Nu-mi place nici baconul in ciorba asta. Baconul e bun la alte preparate iar prajit ar fi bun la o iahnie de fasole de exemplu. La ciorba asta eu as recomanda alt fel de afumatura cum ar fi ciolanul, coasta afumata sau scarita afumata. Si ultima chestie cu care m-ai facut KO, este smantana. Ce cauta smantana la ciorba de fasole? Scoate-o repede de pe lista ca te rad si curcile!
O puncte pentru cubul de vegeta