Legumele se spala,se curata si se taie,cele care necesita asta. Se aseaza in borcan castravetii alternand cu felii de morcov,catei de usturoi,feliute de hrean,telina,etc.In gura borcanului se pune floare de marar si crengute de visin.
Se masoara cat lichid este necesar. Se face o saramura fierbinte care se toarna in borcan,peste legume. Puneti borcanul pe o lama de cutit,aceasta va lua din caldura si va evita spargerea borcanului.
Daca borcanul are capac cu filet,punen capacul doar de forma,fara sa filetam,daca nu are capac punem o farfurioara deasupra si lasam asa pana a doua zi.
A doua zi,scurgem saramura din borcan,o infierbantam iar si o turnam peste castraveti.Acum filetam bine capacul sau legam cu ceolofan deasupra,in functie de borcan.
Timp de cateva zile zeama va fi tulbure,semn ca a inceput fermentatia.Dupa ce fermentatia ia sfarsit,saramura incepe sa se limpezeasca incet.