In ziua de 9 Martie - ziua mucenicilor, in credința populara - se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac in cinstea Sfintilor, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi.
Desi poarta nume diferite, mucenici, macinici, brandusi, brandusei, bradosi, sfinti, sfintisor, ori au forma de opt, de albina, de porumbel sau chiar de om, iar prepararea lor difera de la o zona la alta, toti sunt o stilizare a formei umane si un simbol pentru infinit si echilibru divin. In cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici, femeile pregatesc mucenici drept ofranda. Traditia spune sa se coaca 40 de mucenici care sa fie serviti cu 40 de paharele de vin rosu.
In Moldova acestia au forma cifrei 8, sunt copti din aluat de cozonac, apoi sunt unsi cu miere si nuca. Desi retetele de mucenici moldovenesti difera, in general se impart in doua categorii: de dulce si de post. Cand 9 martie nu pica in Postul Pastelui se prepara varianta “de dulce”, care include includ lapte, oua, unt sau smantana, in rest, se fac retetele de post.
In Dobrogea mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.
In Muntenia pe langa mucenici, se face o Uitata, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti, care pe timpul anului au fost uitati.
Comentarii:
Continutul este foarte util. gramatica, insa...