Petitchef

Mucenici muntenesti (fierti)

Altele
6 porții
10 min
20 min
Foarte ușor
489 Kcal

Ingrediente

6

Pentru aluat:

Pentru zeama de scortisoara:

Preparare

  • Se pune faina intr-un castron, iar in mijloc se toarna uleiul, apa calduta si un praf de sare. Se framanta pana se obtine un aluat moale, timp de 20 de minute.
  • Rezulta un aluat foarte maleabil, deloc lipicios...ce mai, un aluat super, pe care l-am framantat cu mainile si pe care l-a izbit de masa timp de cca. 10 minute dupa care m-a plictisit.
  • Se lasa apoi sa se odihneasca , pe o planseta infainata, timp de cca. 10-15 minute. Se intinde aluatul, nu foarte subtire, si se stanteaza opturi cu o forma speciala. Se aseaza pe o tava (mare) tapetata cu hartie de copt si se lasa la uscat cca. o ora. Ideal ar fi sa ii lasati pana a doua zi. Ii puteti pune un pic si la cuptor, cum am facut e.
  • Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare.
    Cand apa clocoteste, se pun mucenicii. Se fierb la foc mic, cca. 20 de minute sau pana cand se ridica la suprafata. Se adauga zahar, zahar vanilat, esenta de rom si nuca macinata si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se adauga scortisoara si coaja de lamaie la un moment dat s-a format, miraculos, un vartej de scortisoara.
  • Intr-un final, la mine zeama a capatat aspect de sirop, deoarece am lasat mai mult la fiert dar voi puteti sa-i lasati mai in zeama. Se servesc reci, presarati cu nuca, scortisoara. La final de epopee, va aduc cateva poze foooarte edificatoare.
  • Le-a facut in joaca, si initial nu am vrut sa le pun, dar m-a gandit ca poate vor fi, totusi, cuiva de folos. Deci, daca nu aveti forma speciala de stantat opturi, faceti in felul urmator: se imparte aluatul in mici bucatele, si se ruleaza in suluri subtiri.
  • Se modeleaza opturi foarte mici, unind capetele aluatulu destul de migalos , dar merita.

Informații nutriționale:

pentru 1 porție / pentru 100 g

Nutriție:

Calorii: 489Kcal
  • Carbo: 85.2g
  • Grăsimi: 9.8g
  • Grăsimi sat.: 1.4g
  • Proteine: 10.6g
  • Fibre: 5.5g
  • Zahăr: 28.1g
  • ProPoints: 13
  • SmartPoints: 18
Informații nutriționale pentru 1 porție (688g)


Poze

Mucenici muntenesti (fierti)
Mucenici muntenesti (fierti) - poza 2

Întrebări:




Comentarii (11):

07/03/2015

Excelent

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
Olga, 09/03/2020

Scortisoara amaraste zeama, iar nuca se pune doar cand se mananca mucenicii, altfel trebuie sa terminati toata oala cat mai repede deoarece, chiar daca sta in frigider, se acreste zeama imediat de la nuca.

(3) (0) Abuz
Maria2tudoreanu, 08/03/2018

Nu se pun nuca , scortisoara in timpul fierberii pentru ca se amaraste si se inchide la culoare siropul. Se pun atunci când servim mucenicii, fiecare cat prefera. De asemenea incercati sa puneti esente de lamaie si portocala, nu coaja rasa sa vedeti ce bunatate iese. Zaharul se pune de la inceput in apa iar când da in fiert apa cu zaharul se pun mucenicii, astfel ies dulci si mucenicii nu numai siropul. Fac de 20 de ani asa.

(2) (0) Abuz
08/03/2014

Am facut-o anul trecut si o fac din nou miine. Multumesc,, grozavi.

(0) (0) Abuz
26/10/2013

Mmmmmmmmmm.super delicoasa reteta.

(0) (0) Abuz
30/03/2013

Foarte buni incercati

(0) (0) Abuz
11/03/2013

Multumim frumos, suna si arata delicios :) NUmai bine si sper sa mai vi cu noi retete :)

(0) (0) Abuz
09/03/2013

Buna reteta..

(0) (0) Abuz
08/03/2013

Super!

(0) (0) Abuz
07/03/2013

Super

(0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 2

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Ciocolata de casa_petitchef
Ciocolata de casa_petitchef
20 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Negresa de post - petitchef
Negresa de post - petitchef
10 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Briosa leopard
Briosa leopard
6 porții
4 h 10 m
Ușor
4.6 / 5
Rețetă Trufe cu ciocolata - petitchef
Trufe cu ciocolata - petitchef
20 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Gogosi pufoase - petitchef
Gogosi pufoase - petitchef
20 porții
1 h 10 m
Ușor
4.2 / 5
Rețetă Buturuga tiramisu
Buturuga tiramisu
8 porții
1 oră
Ușor
4.7 / 5

Articole conexe

Friptura si carnati, hai poftiti, poftiti, gustati! Friptura si carnati, hai poftiti, poftiti, gustati! Cartofii - fel de mancare sau garnitura? Cartofii - fel de mancare sau garnitura? 9 martie - Focul echinoctial de Mucenici sau Focul Sfintilor 9 martie - Focul echinoctial de Mucenici sau Focul Sfintilor

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează