Se pune faina intr-un castron, iar in mijloc se toarna uleiul, apa calduta si un praf de sare. Se framanta pana se obtine un aluat moale, timp de 20 de minute.
Rezulta un aluat foarte maleabil, deloc lipicios...ce mai, un aluat super, pe care l-am framantat cu mainile si pe care l-a izbit de masa timp de cca. 10 minute dupa care m-a plictisit.
Se lasa apoi sa se odihneasca , pe o planseta infainata, timp de cca. 10-15 minute. Se intinde aluatul, nu foarte subtire, si se stanteaza opturi cu o forma speciala. Se aseaza pe o tava (mare) tapetata cu hartie de copt si se lasa la uscat cca. o ora. Ideal ar fi sa ii lasati pana a doua zi. Ii puteti pune un pic si la cuptor, cum am facut e.
Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare. Cand apa clocoteste, se pun mucenicii. Se fierb la foc mic, cca. 20 de minute sau pana cand se ridica la suprafata. Se adauga zahar, zahar vanilat, esenta de rom si nuca macinata si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se adauga scortisoara si coaja de lamaie la un moment dat s-a format, miraculos, un vartej de scortisoara.
Intr-un final, la mine zeama a capatat aspect de sirop, deoarece am lasat mai mult la fiert dar voi puteti sa-i lasati mai in zeama. Se servesc reci, presarati cu nuca, scortisoara. La final de epopee, va aduc cateva poze foooarte edificatoare.
Le-a facut in joaca, si initial nu am vrut sa le pun, dar m-a gandit ca poate vor fi, totusi, cuiva de folos. Deci, daca nu aveti forma speciala de stantat opturi, faceti in felul urmator: se imparte aluatul in mici bucatele, si se ruleaza in suluri subtiri.
Se modeleaza opturi foarte mici, unind capetele aluatulu destul de migalos , dar merita.
Scortisoara amaraste zeama, iar nuca se pune doar cand se mananca mucenicii, altfel trebuie sa terminati toata oala cat mai repede deoarece, chiar daca sta in frigider, se acreste zeama imediat de la nuca.
Nu se pun nuca , scortisoara in timpul fierberii pentru ca se amaraste si se inchide la culoare siropul. Se pun atunci când servim mucenicii, fiecare cat prefera. De asemenea incercati sa puneti esente de lamaie si portocala, nu coaja rasa sa vedeti ce bunatate iese. Zaharul se pune de la inceput in apa iar când da in fiert apa cu zaharul se pun mucenicii, astfel ies dulci si mucenicii nu numai siropul. Fac de 20 de ani asa.
Comentarii (11):
Excelent
Scortisoara amaraste zeama, iar nuca se pune doar cand se mananca mucenicii, altfel trebuie sa terminati toata oala cat mai repede deoarece, chiar daca sta in frigider, se acreste zeama imediat de la nuca.
Nu se pun nuca , scortisoara in timpul fierberii pentru ca se amaraste si se inchide la culoare siropul. Se pun atunci când servim mucenicii, fiecare cat prefera. De asemenea incercati sa puneti esente de lamaie si portocala, nu coaja rasa sa vedeti ce bunatate iese. Zaharul se pune de la inceput in apa iar când da in fiert apa cu zaharul se pun mucenicii, astfel ies dulci si mucenicii nu numai siropul. Fac de 20 de ani asa.
Am facut-o anul trecut si o fac din nou miine. Multumesc,, grozavi.
Mmmmmmmmmm.super delicoasa reteta.
Foarte buni incercati
Multumim frumos, suna si arata delicios :) NUmai bine si sper sa mai vi cu noi retete :)
Buna reteta..
Super!
Super