Cam 3/4 din faina se pun intr-o farfurie adanca,mai mare,sau intr-un castron,apoi se toarna putin cate putin apa calduta si se amesteca continuu cu furculita,pana se obtine un aluat de consistenta celui de taitei.
Se contiuna apoi framantatul cu mana pe masa sau pe planseta pe care se presara restul de faina.
Se mai bate aluatul cam 10 min.Aluatul se intinde apoi cu ruloul pe masa,sau pe o planseta,intr-un strat gros de 2-3 mm,si din el se decupeaza diferite forme si de dimensiuni mici.
Traditional,din aluat se formeaza cu mana covrigei de diferite forme si de dimensiuni cat mai mici).Covrigeii sau formele respective se lasa intinse pe masa sau pe planseta la uscat,de pe o zi pe alta.
Separat,se pregateste zeama: Intr-o oala mai mare,se pun la fiert 2 l de apa,se pune sare,coaja de lamaiesi vanilia.
Cand lichidul da in clocot,se adauga mucenicii facuti din aluat si uscati intre timp.Se fierbe continuu amestecul la foc domol cam 20-30 min,dupa care se adauga zaharul.
Se mai fierbe putin,apoi se ia de pe foc.Se serveste rece cu nuca macinata si praf de scortisoara.