Gratinarea – arta coptului in crusta

luni 31 octombrie 2016 23:10
Gratinarea – arta coptului in crusta

Gratinarea este o tehnica de gatit ce are ca scop obtinerea unei cruste care impiedica mancarea sa se usuce, oferindu-i un aspect dar si o textura diferita.

Provine din frantuzescul “gratin” ce inseamna crusta aurie sau brun-aurie ce se formeaza la suprafata mancarii ce a fost tinuta la cuptor.

Gratinarea poate constitui o etapa finala sau poate avea loc simultan cu coacerea mancarii. In bucataria profesionista gratinarea se poate face concomitent cu (re)incalzirea produsului, in vederea servirii.

O gratinare corecta si perfecta impune si reguli:

  • daca se introduc in cuptor alimente care se coc repede, atunci acestea se vor acoperi cu o folie de aluminiu;
  • in functie de reteta, ingredientele se fierb in prealabil sau se taie in felii subtiri pentru a grabi astfel coacerea;
  • de cele mai multe ori, gratinarea este „ajutata” de adaugarea peste mancare fie a unor sortimente de branza (parmezan, svaiter, cascaval etc.) sau sosuri albe;
  • alegerea vasului este importanta. Mancarurile care au indicat un timp ridicat de coacere necesita vase adanci;
  • folosirea unor vase speciale (Jena, pirex, ceramica, gresie, teracota etc.) prezinta avantajul ca, datorita inertiei lor termice protejeaza preparatul, lasand doar partea de sus expusa temperaturilor ridicate.


Comentarii

Notează articolul:

fp, 30/11/2019

NU ALUMINIUM, NU ALUMINIUM. EVER, PARCHAMENT este foarte bun.

(0) (0) abuz
Alice, 07/06/2018

Articolul este interesant si util !

(0) (0) abuz
doinam10, 20/10/2017

Aeroterma nu are putere de încălzire. Am cumpărat doua si am constatat că eficienta lor este zero. Am dat 27o lei in vant. Mai bine faceam o pomană cu ei la un azil de batrâni !!!

(0) (0) abuz
23/12/2016

ESTE FOARTE BUN ARTICOLUL "DAR" NU MAI FOLOSITI FOAIA DE ALUMINUM, ESTE FOARTE PERICULOASA PENTRU SANATATE.

(0) (0) abuz