Gratinarea – arta coptului in crusta

Gratinarea este o tehnica de gatit ce are ca scop obtinerea unei cruste care impiedica mancarea sa se usuce, oferindu-i un aspect dar si o textura diferita.
Provine din frantuzescul “gratin” ce inseamna crusta aurie sau brun-aurie ce se formeaza la suprafata mancarii ce a fost tinuta la cuptor.
Gratinarea poate constitui o etapa finala sau poate avea loc simultan cu coacerea mancarii. In bucataria profesionista gratinarea se poate face concomitent cu (re)incalzirea produsului, in vederea servirii.
O gratinare corecta si perfecta impune si reguli:
- daca se introduc in cuptor alimente care se coc repede, atunci acestea se vor acoperi cu o folie de aluminiu;
- in functie de reteta, ingredientele se fierb in prealabil sau se taie in felii subtiri pentru a grabi astfel coacerea;
- de cele mai multe ori, gratinarea este „ajutata” de adaugarea peste mancare fie a unor sortimente de branza (parmezan, svaiter, cascaval etc.) sau sosuri albe;
- alegerea vasului este importanta. Mancarurile care au indicat un timp ridicat de coacere necesita vase adanci;
- folosirea unor vase speciale (Jena, pirex, ceramica, gresie, teracota etc.) prezinta avantajul ca, datorita inertiei lor termice protejeaza preparatul, lasand doar partea de sus expusa temperaturilor ridicate.
Comentarii
Aeroterma nu are putere de încălzire. Am cumpărat doua si am constatat că eficienta lor este zero. Am dat 27o lei in vant. Mai bine faceam o pomană cu ei la un azil de batrâni !!!
ESTE FOARTE BUN ARTICOLUL "DAR" NU MAI FOLOSITI FOAIA DE ALUMINUM, ESTE FOARTE PERICULOASA PENTRU SANATATE.