Feniculul este o leguma versatila, care joaca un rol important in cultura alimentara la mai multe natiuni europene, in special in Franta si Italia.
Numele stiintific al feniculului este Foeniculum vulgare, apartine familiei Umbellifereae si, prin urmare, se inrudeste cu patrunjelul, morcovul, mararul si coriandru. Feniculul este compus dintr-un bulb verde, alb sau galben pal din care sunt aranjate tulpini strans suprapuse. Tulpinile sunt acoperite cu frunze verzi langa care cresc florile si produc seminte de fenicul. Bulbul, tulpina, frunzele si semintele sunt comestibile.
Tulpinile de fenicul pot fi folosite pentru supe, tocane, in timp ce frunzele pot fi utilizate drept condiment.
Semintele sunt un agent aromatizant folosit in produsele de patiserie, cum ar fi fursecuri, prajituri, chiar si paine.
Utilizati frunze de fenicul in salate! Frunzele proaspete sau uscate, tocate marunt, dau o aroma deosebita mancarurilor din carne si peste. Se poate utiliza in amestecuri picante pentru carne sau carnati. Gastronomia italiana foloseste fenicul in multe retete clasice.
Gustul aromat al feniculului este unic si seamana izbitor de mult cu aroma de lemn dulce si anason, atat de mult incat feniculul este adesea confundat cu anasonul. Textura feniculului este similara cu cea a telinei, fiind crocanta.
De ce sa consumam fenicul? Pentru ca este o sursa excelenta de vitamina C, de fibre dietetice, potasiu, acid folic, niacina, precum si fosfor, minerale, calciu, magneziu, fier, și cupru. Ca o sursa foarte buna de fibre, bulbul de fenicul poate ajuta la reducerea nivelului crescut al colesterolului, elimina toxinele potential cancerigene din colon. Feniculul este de asemenea, o sursa foarte buna de potasiu, un mineral care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, un alt factor de risc pentru accidentul vascular cerebral si atacul de cord.
Ca info: Intr-o ceasca de fenicul vei avea: 10,8% din valoarea zilnica de fibre, 5,9% din doza zilnica de acid folic si 10,3% din doza zilnica de potasiu.
Cum sa-l depozitati? Pastrat in frigider, feniculul se mentine proaspat pentru aproximativ patru zile. Cu toate acestea, cel mai bine este sa se consume imediat dupa cumparare, deoarece, acesta tinde sa-si piarda treptat aroma. Semintele de fenicul uscate ar trebui să fie depozitate intr-un container etans, intr-un loc racoros si uscat, unde vor tine de aproximativ sase luni.
Cateva idei de intrebuintare:
- Sotat impreuna cu ceapa, poate fi un fel de mancare minunat;
- Combinati fenicul feliat cu avocado, portocale pentru o salata delicioasa;
- Fenicul fiert poate fi servit ca o completare minunata alaturi de scoici;
- Il puteti adauga in sandwich-urile dumneavoastra, alaturi de salata verde si rosii;
- Combinati frunzele de fenicul taiate fin cu iaurt simplu si frunze de menta;
- Realizati un preparat divin, daca atunci cand serviti somon, il combinati cu fenicul.
Comentarii (13):
Exccelent , asteptam mai multe retete cu aceasta planta miraculoasa.
MAI MULT DECAT O PLANTA? O FI VREUN ANIMAL CUMVA?
Excelent!
Foarte interesant articolul !
Leguma versatila? Conform DEX, versatil inseamna "schimbăcĭos, nestatornic, venal, care se schimbă după interes" Ce bazaconii scriu unii aici!
O PORCARIE ACEASTĂ PLANTĂ VERSATILA CA SURSĂ IMPORTANTĂ DE VITAMINE ŞI MINERALE.NU PUTEM NICIDECUM SA VA MULŢUMIM PT.POPULARIZAREA PLANTELOR NOCIVE ORGANISMULUI UMAN.CORNELIU P.ONESTI
EXCELENTĂ ACEASTĂ PLANTĂ CA SURSĂ IMPORTANTĂ DE VITAMINE ŞI MINERALE.MULŢUMIM PT.POPULARIZAREA PLANTELOR BENEFICE ORGANISMULUI UMAN.CORNELIU P.
ESTE FOARTE BUN FACUT GRATINAT LA CUPTOR.......EI IN SALATA TAIAT FOARTE SUBTIRE
Mai greu de gasit fenicul.
Excelent