A? putea foarte u?or începe acest post cu "nu ?tiu al?ii cum sunt, dar eu când m? gândesc..." ?i apoi s? continui cu povestea copil?riei în care mama f?cea cea mai bun? mânc?ric? de cartofi, iar eu, copil ingrat ?i nerecunosc?tor nu o apreciam deloc.
Dar nu despre asta este vorba. Mai interesant pentru mine a fost s? descop?r c?, de?i era printre cele mai frecvente feluri de mâncare servite la noi in cas?, nu am idee despre cum se prepar?, nu am întrebat-o niciodat? pe mama, am pus deoparte amintirile legate de ea (mânc?ric?) ?i nu am mai cotrob?it pe acolo ani de zile.
Pân? când într-o zi am v?zut-o cu ochii min?ii, atât de prezent? c?-i sim?eam gustul ?i mirosul. ?i mi-a p?rut r?u c? am chinuit-o pe mama cu strâmb?turile din nas (apropo de asta, s? se noteze o dat? pentru totdeauna: copil fiind, ?i chiar adolescent?, aveam cea mai urât? rela?ie cu mâncarea; pur ?i simplu a mânca mi se p?rea cel mai inutil proces din întreaga mea minuscul? existen??).
Nu mai e atât de u?or s? pun mâna pe telefon de aici ?i s? sun dup? re?et? sau orice alt sfat mi-ar prinde bine în anumite momente. Cred c? într-un sfâr?it a venit momentul s? m? descurc singur?. Ceea ce am f?cut în cazul de fa??, rezultatul fiind unul de excep?ie, mama sigur ar fi mândr? de mine dac? ar gusta :-).
Am folosit urm?toarele ingrediente:
* un piept de pui dezosat, sp?lat bine ?i t?iat cubule?e;
* 3 cartofi mari, cur??a?i de coaj?, sp?la?i ?i t?ia?i ?i ei asemenea puiului;
* 2 cepe de m?rime medie, tocate m?runt;
* 1 morcov mare, cur??at, sp?lat, t?iat rondele;
* 2 ardei mici - nu uciga?ii pe care-i m?nânc? thailandezii pe post de aperitiv; cred c? erau varianta thai de ardei gras, numai c? au ratat încruci?area speciilor ?i au ie?it mai mici ?i cu ceva urme de iu?eal? în ei;
* 2 linguri de ulei;
* lapte de cocos;
* ghimbir m?cinat.
Ce-am f?cut:
1. Am pus la c?lit în oal? ceapa cu uleiul ?i un pic de ap?.
2. Când a început s? prind? culoarea aurie specific?, am ad?ugat buc??elele de carne de pui ?i le-am c?lit ?i pe ele pân? când au devenit albe.
3. Am ad?ugat cartofii, morcovii ?i ardeii.
4. Am turnat lapte de cocos pân? când toate ingredientele s-au scufundat în el la propriu.
5. Am dat focul mic, am pus capacul ?i am l?sat pe foc 20 de minute. E foarte posibil s? fi durat mai mult dac? f?ceam asta la Bucure?ti, doar c? aici cartofii ?i morcovii sunt foarte moi ?i se g?tesc extrem de u?or. Plus focul, care oricât de mic l-a? da, tot puternic este.
6. Am ad?ugat pe final un praf de ghimbir ?i sare dup? gust.
(nu e cea mai fotogenic?, dar e diubios de bun?)
Pentru cei care au încercat masaman curry with chicken în Thailanda ?i ?tiu ?i ce gust are mânc?rica de cartofi, toc?ni?a asta a mea e ceva între - nu atât de spicy precum specialitatea thailandeza, dar suficient de exotic? încât s? o po?i servi prietenilor la un prânz de duminic? pe post de fi?? asiatic?.
Dac? v? place mâncarea dulce, v? sf?tuiesc s? renun?a?i la ardei ?i sare. S? vede?i atunci exotism în buc?t?rie!