Luni la rand
n-are somn
Povestelnicul.
Fudjiama albeste
orezul rasare
el sushi vrea.
Apai daca atatea ganduri japoneze il tot chinuie in ultima vreme, apai de ce sa nu-si faca omul o sushca. E limpede ca n-are decat sa se ia in maini si sa dea un raid prin magazinele cu chinezarii (da japonezarii se zice oare?) si sa vie gospodar acasa cu un orez, un otet, o alga, un somon, un avocado, te miri ce acolo. Dai un ban ? da face. Apai pe scurt, dragi oaspeti de aici, azi indeplinim un vis mai mic si mai vechi al Povestelnicului ? dregem sushi. Cum ne duce capul, ca asa cum scrie la carte inca nu putem.
Pentru niste sushi bune, aveti nevoie de un orez preparat bine, un pic de arsenal culinar, rabdare si cutezanta. Dar s-o luam de la o margine.
Pentru 10 rulouri aveti nevoie de:10 foi de alga nori, pentru rulat
750g orez pentru sushi
20 lingurite de otet de orez
10 lingurite de zahar
2 lingurite de sare de mare (n-am avut, sincer, am pus de care aveam)
In primul rand preparam orezul. Orezul trebuie sa fie special, pentru sushi. Conform unei retete traditionale japoneze, proportia dintre orez si apa este de 1 la 1,5 (cel putin asa scria pe pachetul de orez pentru sushi). Adica pentru 750g de orez avem nevoie de 1125 g de apa (aproximativ 1,2 ml). Sarati apa si puneti-o la fiert. Cand incepe a fierbe adaugati orezul spalat bine preventiv. Orezul se fierbe la foc mic, sub capac, pana complet scade apa si orezul este patruns de-a binelea. La final o sa scurgeti apa ramasa.
Puteti sa radeti da acesta este un castron traditional japonez. In el se prepara sosul pentru ?lustruirea? orezului:
in castronel puneti otetul, sarea de mare si zaharul, amestecand si incalzindu-l concomitent la foc mediu pana aceste ingrediente se omogenizeaza intr-un lichid de culoare slab galbuie. Imediat cum stingeti focul, acoperiti vasul cu capac ca sa nu se evapore otetul si dositi-l undeva la rece.
Acest minunat sos trebuie neaparat racit si turnat peste orez, in cantitati mici, amestecand si vanturand orezul cu o spatula pentru a-i da stralucire. Dupa, acoperiti cratita cu o panza umeda si lasati orezul sa se raceasca. Nici intr-un caz nu puneti orezul la frigider, se va intari si in loc de sushi o sa mancati o bucata mare de orez acru.
Acum, pe o rogojina de bambus (makisu) intinsa pe masa, asezati o foaie de nori astfel incat marginile mai aproape de maini sa se suprapuna ? va fi mai usor sa le rotiti.
Makisu mai bine sa-l acoperiti cu folie de plastic (desi practic este evident, se mai aventureaza unii cu mana data), ca sa nu cautati orezul printre tije.
Pe foaia de nori presarati orezul, uniform: cu degetele inmuiate in apa, apasati usor orezul.
Nu uitati sa lasati la ambele capete un spatiu de 1,5 cm, pentru ca daca nu veti lasa, nu veti putea rula rolele: o sa va tasneasca orezul prin muchii. Vorba ceea, tot patitu-i priceput. Poza nu va arat. Da, ar fi bine sa aveti la indemana un vas cu apa, mai ales c-o sa trebuiasca sa inmuiati in el cutitul, cand veti taia rulourile.
Pana aici, am facut jumatate din treaba cea mai grea.
Ingredientele secundare sau primare, care-or fie le, le improvizam din ce avem. Ca din ceea ce zic japonezii ca trebe, nu te ajung nici buzunarele si nici mainile, ca-s cam departe samuraii sushioti. Da, si daca dupa asta va duceti in Japonia, cu umplutura de acasa aia de acolo n-o sa va inteleaga, dar pana apar in casa ingredientele autentice, mai antrenati mana. Exact la fel am facut si eu: am folosit, ardei dulci cruzi, cozi de ceapa verde invelita in ardei copt, ciuperci marinate, un pic de sfecla rosie marinata pentru decor, castraveti taiati felii, la fel am taiat si un fruct de avocado si, fara doar si poate, somon afumat.
Ceea ce va reprezenta mijlocul de sushi, trebuie sa le asezati cam la 1/3 distanta fata de marginea mai indepartate a foii de nouri (daca ati asternut mai putin orez – poate 1/4). Principalul sa nu va fie frica sa experimentati: nimeni nu s-a nascut bucatar.
Ingredientele trebuie sa le taiati cat mai lungi si sa le asezati de-a lungul viitorului rol. Daca insistati sa puneti cat mai multe ingrediente, sa va straduiti ca fisia sa creasca in inaltime si nu in latime. Va veti da seama e ce, cand veti face rulourile.
Cu ajutorul covorasului-rogojina, apucand in acelasi timp de foaia de alge, rulati atent foaia acoperita cu orez peste fasia de ingrediente. Cand ajungeti cu capatul rogojinii la sol, apasati-l putin inauntru si rulati ruloul pana la capat. Trebuie sa obtineti un tub de orez cu umplutura la mijloc. Toata treaba asta japoneza trebuie s-o rulati strans, ca sa se tina boabele de orez in interiorul umpluturii. Nu va arat cum se ruleaza pentru ca n-am a treia mana pentru aparatul de fotografiat, de-ati sti voi ce bine ar mai prinde. Dar cel mai bine ar prinde la toata distractia asta un fotograf cu doua maini.
Cu un cutit as sau as-cutit si umed taiati fiecare rulou in 8 bucati si asezati-le in picioare pe un platou. Dupa fiecare taietura stergeti lama cutitului si umeziti-o din nou – altfel cutitul dumneavoastra va fi unul lipicios de orez si orezului asta n-o sa-i placa. Daca aveti robinetul la indemana, e si mai bine.
Un rulou il aveti. Repetati procedura cu celelalte noua, schimband ingredientele dupa bunul dumneavoastra plac si imaginatie.
Apai, iaca, dragii Povestelnicului, ca dupa patru ore de chin, au aparut la lumina becului de bucatarie cateva soiuri de japonezarii delicioase (Chiar au fost, toate datorita orezului preparat cum se cuvine).
Si dupa traditiile japoneze, o sa le dam acus porecle, sa fie solid, misto ca la toata lumea chineza (chiar daca o sa sune similar cum suna placintele moldovenesti cu ce au el in sinea lor).
Rulouri cu ardei copti si ceapa, rulouri cu somon si ceapa
Rulouri cu ardei cruzi, castraveti si somon, rulouri cu ardei cruzi, avocado si somon
Rulouri vegetariene cu ciuperci, ceapa si avocado
Aceleasi rulouri, in alt tacam ?cu ornament in forma de scrisoare japoneza care nus ce-nseamna?
Rulouri tricoloruri
Si nu care cumva sa va apucati sa faceti sushi daca nu aveti sos de soia, gari (ghimbir murat) si wasabi. Multi prefera sa prepare wasabi-joyu, amestecand wasabi cu sos de soia. Povestelnicul le prefera aparte.
Trebuie sa recunosc ca de data asta Povestelnicul (au mai fost ele, da tot mai rar in ultima vreme) nu s-ar fi descurcat fara inca o pereche e maini dibace: o fata cocheta cu apucaturi culinare mai ceva ca ale Povestelnicului. Sa-i dorim ei sanatate, iar voua pofta buna si curaj.
Pana la noi intalniri!
Gochiso-sama
Update:Cam asa am dres-o si noi:
Update2:In urma numeroaselor solicitari, pun aici un mic dictionar sushi-esc:
sushi – orice preparat cu otet din orez
hashi – betisoarele de lemn
wasabi – hrean japonez sau o pasta verde preparata din radacina acestei plante
nori – o variatie de specii de alge rosii maritime
gari – ghimbir marinat
su – otet din orez
futomaki – rulou
sashimi – peste crud
sake – vin de orez; la fel se zice si la somon
makisu – rogojina de bambus, pentru prepararea rulourilor
shoyu – sos de soia
wasabi-joyu – sos de soia amestecat cu wasabi
Comentarii:
Mda...cu mama olteanca si tot am reusit si eu sushi ca la mama acasa