Dup? ce acum câteva zile, am preg?tit o delicioas? "Dorada cu sos de rodii", am r?mas cu o bucat? destul de mare de rodie zemoas? ?i gustoas?.
A?a c?, m-am hot?rât s? r?mân în zona buc?t?riei Israeliene (buc?t?ria Oriental? e una din buc?t?riile care folose?te foarte des - mai ales în zilele de s?rb?toare - rodia ?i sosul ei concentrat) ?i am preg?tit un piept de pui cu sos ?i bobi?e delicioase, dulci-acri?oare de rodie înso?it de cu? cu?.
Ingrediente pentru 2 persoane:1 piept de pui dezosat ?i f?r? piele
2 linguri de sos de rodii
½ can? de rodii proaspete
2 linguri?e de miere
½ limet?, zeama de la
½ limet? t?iat? în felii pentru ornat
½ linguri?? de sos de Tabasco
3 c??ei de usturoi
½ ardei iute ro?u, t?iat în rondele (pe diagonal?)
1 ceap? alb? mic?, t?iat? solzi?ori
50g de unt
200g de cu? cu?
2 linguri de ulei de m?sline
1 linguri?? de curcuma
busuioc tocat m?runt dar ?i câteva frunze întregi pentru ornare
câteva crengu?e de cimbru proasp?t
sare, piper
Preparare:Pentru început, preg?tim sosul de rodii cu ingredientele care o s? le folosim la prepararea puiului.
Întrun bol, punem sosul concentrat de rodii, sosul Tabasco ...
... turn?m pu?in? ap? ca s?-l mai dilu?m ?i ad?ug?m mierea, care v-a amplifica ?i va lega toate aromele. Omogeniz?m acest amestec, gust?m ?i în func?ie de gustul de început al sosului îl putem îmbun?t??i în func?ie de gusturile fiec?ruia, ad?ugând mici cantit??i din ingredientele puse la început ... ?i-l punem deoparte.
Pieptul de pui sp?lat bine ?i uscat prin tamponare pe prosop de hârtie, îl t?iem în cubule?e mici sau în fâ?ii, dup? dorin?a fiec?ruia. Asezon?m cu sare ?i piper carnea.
Toate fiind preg?tite, începem s? preg?tim carnea. Întro tigaie încins?, turn?m uleiul de m?sline ?i c?lim u?or usturoiul ?i ardeiul iute.
Când aromele s-au întrep?truns ?i usturoiul a început s? se schimbe la culoare, ad?ug?m ?i carnea de pui, pr?jind la foc mediu, pân? se rumene?te îndeajuns.
Cât timp l?s?m puiul la rumenit, avem timp s? începem preg?tirea cu? cu?ului. Întro alt? tigaie, pun cu? cu?ul ?i torn ap? cald? (fiart?) atât cât s? acopere bobi?ele de cu? cu?. L?s?m la foc mediu s? fiarb? u?or.
Din 30 în 30 de secunde, mai amestec?m carnea.
Dac? apa din tigaia cu cu? cu? scade, turn?m în continuare apa fiart?, pân? când produsul e gata (se poate gusta câte pu?in din el, pân? constat?m c? s-a înmuiat cu? cu?ul). Amestec?m în permanen??.
Când constat?m c? cu? cu?ul se înmoaie, ad?ug?m untul în tigaie. ?i amestec?m în continuare, pân? la omogenizare.
Nu uita?i s? mai amesteca?i ?i carnea din tigaia cealalt?! Pute?i s? scoate?i acum usturoiul ?i ardeiul iute, pentru a nu le arde ?i a schimba gustul preparatului (dac? se arde usturoiul, totul va deveni mai mult sau mai pu?in amar).
Când carnea e bine rumenit?. ad?ug?m ceapa alb? ?i o c?lim u?or împreun? cu carnea. Mai putem ad?uga ?i cimbrul, pentru aromarea c?rni.
L?s?m ceapa s? se c?leasc? pân? devine sticloas? ?i peste tot amestecul din tigaie, ad?ug?m sosul de rodii preparat anterior.
În acest stadiu, mai ?inem pe foc circa 30 de secunde, amestecând continuu.
Ad?ug?m busuiocul tocat ?i câteva bobi?e de rodie în tigaie. L?s?m la pr?jit înca 2-3 minute.
Cu? cu?ul e aproape fiert. E timpul s? ad?ug?m curcuma, pentru ai da o culoare g?lbuie ?i o arom? specific?. L?s?m acum s? scad? apa din tigaie, amestecând continuu, pentru ca acest cu? cu? s? nu se prind? de fundul tig?i (eu am tigaie anti aderent?).
Montajul în farfurie e foarte simpl?.
Punem mai întâi cu? cu?ul, ad?ug?m peste el carnea pr?jit? ?i sosul de rodii din tigaie ?i orn?m cu frunzele proaspete de busuioc, semin?ele zemoase de rodie ?i limeta t?iat? în felii.
Pui cu sos de rodii ?i cu? cu? ... Done!
POFT? BUN?!
--------------------
*) Exist? mai multe moduri de scriere a acestui produs.
Se pare c? toate aceste moduri sunt acceptate. A?a c? voi aminti restul de "moduri de scriere" a acestuia:
1. cus cus
2. cuscus
3. cus-cus
4. cu?-cu?
5. couscous
S-ar putea s? fie ?i alte modalit??i de scriere a produsului, dar deocamdat? nu le cunosc!