Inainte de S?rb?tori, în c?utare de noi re?ete pentru pr?jituri, am v?zut pe pagina "Buc?t?reselor vesele" pr?jitura "Vienetta". Mi-a atras aten?ia, ar?ta tare bine, cu mult? crem?, zah?r ars, mmmmmmm mi-am zis c? sigur papilele mele gustative vor fi în culmea fericirii, ?i chiar dac? alor mei, ?i nu numai lor, le plac pr?jiturile cu ciocolat? hai s? o încerc.
Nu am respectat întocmai re?eta lor având o tav? mai mic? pentru copt foi.
Pentru preparare a foilor am folosit:
- 5 ou?
- 5 linguri de ap? rece
- 100 g zah?r
- 75 g nuc? m?cinat?
- 80 g f?in?
- 1/2 plic praf de copt
Am b?tur bine albu?urile spum?, am ad?ugat apa rece, zah?rul, continuînd s? bat albu?urile cu mixerul la vitez? maxim? înc? 1 minut. Am ad?ugat la final f?ina amestecat? cu praful de copt ?i cu nuca, amestecînd compozi?ia u?or, numai prin r?sturnare, cu o lingur?.
Din aceast? compozi?ie am copt, pe rând, trei foi pe dosul t?vii tapetate cu hârtie de copt uns? cu pu?in unt.
Pentru crem? am folosit: - 3 g?lbenu?uri
- 400 ml lapte
- 150 g zah?r
- 200 g unt
- 70 g f?in?
250 ml lapte l-am pus la fiert împreun? cu zah?rul
G?lbenu?urile le-am amestecat cu laptele r?mas, am pus peste ele f?ina amestecând cu un tel pentru a elimina cocoloa?ele formate,
iar cînd laptele d? în fiert am turnat compozi?ia de g?lbenu?uri ?i am l?sat s? fiarb? pân? se îngroa??. Se pun la rece. Fiind înainte de Cr?ciun când temperaturile erau mult sub
O grade, a fost suficient? o or? de stat afar?.
Dup? r?cire am ad?ugat un unt ?i am mixat câteva minute, devenind o crem? spumoas? ?i fin?.
Din
200 g zah?r tos am am preparat un caramelpe care l-am întins fierbinte pe dou? foi.
Jum?tate din crem? am întins-o pe prima foaie caramelizat?, am acoperit cu a doua foaie, am pus restul de crem? apoi ultima foaie.
Peste prîjitur? am întins albu?urile r?mase de la cele trei ou?, b?tute cu 150 g zah?r.
Nu v? recomand s? folosi?i albu?urile pentru nota final? a pr?jiturii, acestea dovedindu - se a fi aspectuoase în primele 5 - 6 ore, dup? care, încet, încet, parc? s-au topit.
A doua oar? când voi prepara aceast? pr?jitur?, fiindc? sigur o s? o mai prepar - este foarte gustoas?, am s? folosesc o glazur? caramel sau altceva.
Comentarii:
F .buna