Jambon (Rulada de ciolan)
Mami ii spune acestui preparat Jambon si asa o sa-i zic si eu dar trebuie sa mentionez ca este de fapt o rulada din ciolan de porc. Mama o face de obicei ca preparat de craciun dar pentru ca imi era tare pofta am facut unul mic. Am cumparat un ciolan, l-am parlit pentru ca soricul sa se moaie si sa capete gust ca soriciul de porc parlit cu paie nu oparit la abator. L-am dezosat cu grija si apoi carnea din interio am taiat-o astfel inact sa o intind pe toata suprafat soricului. Nu am taiat carnea de tot! Am codimentat apoi cu sare, piper pudra si boabe, boia si un pic de codiment pentru carnea de porc. Nu va zgarciti cu sarea pentru ca iese la firt si riscati ca jambonul sa nu aiba nici un gust.
Am rulat ciolanu si am legat apoi cu ata de bumbac. Se poate folosi si cea de canepa, dar sub nici o forma nu se foloseste ata de nailon.
Jambonul se pune la fiert intr-o oala cu apa cat sa-l acopere bine. In apa se adauga sare piper boabe si foi de dafin din belsug ca sa dea aroma. Se fierbe la foc mic cam 2 ore in functie de cat de tanar a fost porcusorul. Se incearca cu furculita, care trebuie sa intre cu usurinta in rulada. Soricul trebuie de asemenea sa se moaie bine.
Cand e fiert se scoate si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit bine se taie si atelele.
Se serveste cu mustar pe post de aperitiv sau la micul dejun.
Pofta buna!
Rețete inrudite
Articole conexe
Ultimele articole
Rețete
Comentarii:
Si noi ii spuneam tot jambon, tata il facea, il tinea in mirodenii cu vin o noapte apoi il fierbea si mai apoi il dadea putin la fum, bunatate