A venit toamna si la noi, cu ploi si frig, cu soare sfios, cu frunza ruginie.
Cu alte cuvinte, a venit vremea sa trec la meniul toamna-iarna :)
Am cumparat mai demult o punguta cu boabe de fasole din soiul lima, un soi cu boaba plata si foarte mare, in comparatie cu boabele de fasole obisnuite. Pe ambalaj scrie ca trebuie lasate la inmuiat 6-8 ore, ceea ce am si facut.
Pentru iahnia de fasole urmez in general aceeasi pasi:
1. dau boabele de fasole intr-un clocot, apoi arunc prima apa. In timp ce boabele fierb, am in paralel o oala cu apa pe foc, apa ce o folosesc pt fierberea finala. Pun mereu mai multa apa la fiert, sa am acolo in caz ca trebuie sa mai adaug peste iahnie.
2. daca pun si un ciolan afumat, il adaug si pe el (spalat bine) incepand cu fierberea finala.
Apa sa fie cu vreo 2 degete peste boabe.
3. 3 morcovi si 1 ceapa mare se dau pe razatoarea mare (a robotului de bucatarie desigur :) ) si se pun la prajit in putin ulei (cca 4 minute, amestecand des). Morcovul calit da o culoare superba mancarurilor.
4. intregi sau taiate in forma dorita se mai pun o radacina de telina (sau 3 codite), o radacina de pastarnac, 2 ardei rosii grasi taiati julien
5. se pun toate zarzavaturile in oala cu fasole, se adauga 3 foi de dafin, piper proaspat macinat si se lasa la fiert, sub taina capacului pana se fierbe carnea si inmoaie boaba de fasole. Se verifica din cand in cand daca mancarea are apa suficienta si se mai adauga daca e cazul, mereu fierbinte.
6. Cand fasolea si carnea s-au fiert se adauga sosul de rosii (passata) , cca 200-250ml la o oala generoasa si se mai lasa la fiert 10 minute. Se gusta de sare si piper.
Daca folositi rosii proaspete, dupa ce-ati spalat rosiile, le crestati in cruce (delicat, patrundem numai pana la pulpa rosiei) si le scufundati in apa clocotita pt 1 minut, apoi le treceti pe sub un jet de apa rece. Pielea rosiei se curata fara efort, apoi rosiile se curata de seminte si se toaca marunt si devin numai bune de adaugat in mancare. :)
7. Se adauga marar verde tocat marunt (vreo 3 linguri) se amesteca si se trage oala de pe foc.
Boabele lima sunt un soi untos, iar gustul este foarte placut.
Ieri nu am avut ciolan afumat, dar am avut niste coaste de porc si dupa ce le-am rumenit in putin ulei, le-am pus la fiert laolalta cu boabele. Pentru gustul de afumat, am cumparat niste bacon afumat si-am strecurat cateva fasii in oala, au lasat exact aroma pe care o cautam.
Pt un look fancy, am prajit putin bacon (stiu, stiu, ucigator :)) si l-am pus peste bucatica de costita.
Boaba Lima si Lingura :))