Iat? un preparat ardelenesc care cu siguran?? v? va încânta sim?urile gustative.
Prima dat? am gustat friptur? de porc cu sos dulce - era de vi?ine, în casa, pe atunci, a viitoarei mele mame-soacre. La început am fost reticent? la astfel de mânc?ruri, eu o ardeleanc? get-beget, obi?nuit? cu fripturi "stropite" cu untura în care s-au pr?jit, a?a cum le f?cea bunica, dar dup? a doua - a treia înghi?itur? am început s?-mi schimb complet p?rerea ?i chiar a ajuns s?-mi plac?.
O pute?i prepara pentru masa de duminic?, când ave?i invita?i ?i vre?i s?-i surprinde?i sau pur ?i simplu când vre?i s? v? r?sf??a?i cu ceva dulce-picant.
Ingrediente friptur? de porc:
- 500 g pulp? de porc proasp?t?
- 500 g pulp? de porc afumat?
- 2 linguri untur? de porc
- 1 can? vin ro?u
- 1/2 can? ap?
- sare
- piper
- boia
Pulpa de porc se spal?, se por?ioneaz? în felii de un deget grosime ?i se a?eaz? în tav?: o felie de carne proasp?t?, una afumat?, una proasp?t?, una afumat?, etc.
Peste ele se pun condimentele, untura ?i se toarn? apa ?i vinul. Se acoper? tava cu o folie de aluminiu ?i se d? la cuptor la foc mic. Din când în când se mai stropesc cu zeama format? în tav?.
In ultimele minute se ia folia de pe tav?, carnea se întoarce ?i se mai d? la cuptor s? scad? zeama ?i s? se rumeneasc? friptura.
Ingrediente pentru sos: - un borcan de 400 g meri?oare s?lbatice
- un cub unt (50g)
- 1 lingur? ulei
- 3 linguri cu f?in?
- 1/2 linguri?? nuc?oar?
- 2oo - 300 ml de lapte
- sare
- piper
Pune?i untul ?i uleiul într-o cr?ticioar? mic?, ad?uga?i f?ina ?i c?li?i u?or, amestecând continuu, cu mare aten?ie pentru a nu se arde f?ina, aceasta trebuie s? r?mân? alb?.
Se adaug? laptele, amestecând pentru a nu se forma cocoloa?e, apoi meri?oarele, sare, piper ?i nuc?oar?.
Sosul se las? la fiert 10 - 15 minute, iar dac? este prea gros, se dilueaz? cu lapte.
Lâng? friptur? am f?cut un piure de cartofi cu lapte ?i unt.
Comentarii:
Excelenta
Supeeer