Punem untura in ceaun,iar cand s-a incins adaugam slanina daca o avem si pulpa de porc taiata cubulete.Amestecam bine,pana slanina incepe sa se topeasca iar carnea se albeste pe toate partile.
Acum adaugam supa sau apa,sare,piper si condimentele dorite, jumatate din usturoiul tocat marunt, si lasam sa fiarba pana se evapora tot lichidul si incepe sa sfaraie din nou.
Acum punem si carnatii ,si 1-2 foi de dafin udate si stoarse pentru a evita arderea lor in uleiul incins. In acest punct verificam carnea.
Daca e destul de patrunsa,trecem la etapa urmatoare,daca nu,mai punem un pahar de apa sau supa si lasam pana la evaporarea completa.
Mai lasam putin si stingem cu un pahar de vin sec de calitate , si punem si restul usturoiului si pentru cine vrea putina culoare si putin sos peste mamaliguta,punem si 3 linguri de pasta de tomate diluata cu putina apa. Amestecam bine si lasam sa scada acoperind partial cu un capac. Facem mamaliguta, dupa gustul fiecaruia.Traditia o cere cu o consistenta mai tare.
Pregatim tigaia cu ulei,pentru ochiuri. Intindem toate farfuriile si trecem la impartit: cu o lingura punem mamaliguta in fiecare farfurie, deasupra ei,in mijloc,punem cate un ochi,abia facut.
In jurul mamaligutei punem carnea,iar in jurul oului branza de burduf,feta sau telemea.Ar fi fost minunati si niste carnaciori, de asta am si dat reteta originala,eu m-am adaptat doar. Ornam cu o frunzulita de patrunjel si servim cu muraturi si cui ii place,un pahar de vin rosu. Cand am terminat de mancat si am inceput sa primesc complimente m-am mai simtit o data mandra ca sunt moldoveanca.
Tulai tu ...Piroska ..doar asa putin usturoi??! Inteleg vinul ca e trecut de ori (1 pahar inainte de mancare ..pt pofta si 200 ml sa spele ..grasimea din mancare) ..da' cu bulionul/pasta de rosii ce-ai avut? In reteta ai amintit de traditie ..draga mea, branza feta nu exista in traditia noastra ..mai invata/ In rest .."multe succesuri" la gatit
Doar am vrut sa raspund la persoana cu zicala 1/5 SA PUPI IN CUR TOTI MOLDOVENII poate te simti mai bine ca tu esti o proasta/ prost sant sigura ca nustii sa faci nici o reteta doar stii sa pupi cur pe altii.
Comentarii (21):
Excelenta reteta !
Bulionul nu are ce cauta in tochitura moldoveneasca.
EXCELENT DE BUNĂ.CORNELIU P.ONEȘTI-BC.
E cea mai buna tochitura multumesc de reteta.
Tochitura perfecta!
Tulai tu ...Piroska ..doar asa putin usturoi??! Inteleg vinul ca e trecut de ori (1 pahar inainte de mancare ..pt pofta si 200 ml sa spele ..grasimea din mancare) ..da' cu bulionul/pasta de rosii ce-ai avut? In reteta ai amintit de traditie ..draga mea, branza feta nu exista in traditia noastra ..mai invata/ In rest .."multe succesuri" la gatit
Foarte buna
Daca ma chemai si pe mine 1ti dadeam 10 cu felicitari , asa numai 10 ...
Si eu o fac aproximativ la fel, doar cu mici diferente, dar eu stiam ca in Moldova nu se pune pasta de tomate in tochitura si ca se lasa mai natur.
Doar am vrut sa raspund la persoana cu zicala 1/5
SA PUPI IN CUR TOTI MOLDOVENII poate te simti mai bine ca tu esti o proasta/ prost sant sigura ca nustii sa faci nici o reteta doar stii sa pupi cur pe altii.