Tartă tatin cu șalotă și feta
Când vorbim despre tarte tatin, ne gândim evident la celebra tartă tatin cu mere! Ce-ar fi dacă astăzi am înlocui tradiționalele mere cu șalote pentru o variantă savuroasă? Pentru a adăuga și mai mult deliciu, feta va fi cel mai bun aliat al tău în această rețetă, perfectă pentru a contrabalansa dulceața șalotei, pe scurt, un răsfăț pur! :-) Urmați pașii de mai jos ↓↓
Ingrediente
Decor:
Materiale
- 1 formă de plăcintă
- tigaie cu capac
Preparare
Topiți untul într-o tigaie și turnați uleiul de măsline. Adăugați șalota curățată și tăiată în jumătate. Rumeniți șalota.
Când șalota devine aurie, acoperiţi tigaia şi gătiţi la foc mic timp de 20 de minute.
Se adaugă sare, piper, rozmarin, oțet balsamic și zahăr. Se amestecă pentru a reduce sosul.
Aranjați șalota pe fundul tăvii de tartă.
*Puteți adăuga feta în acest moment, dacă doriți.Deasupra se așează aluatul foitaj și se pliază marginile. Înțepați aluatul cu o furculiță.
Coaceți 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Așteptați să se răcească puțin tarta înainte de a o desface.
Presărați feta mărunțită și puneți deasupra frunze de busuioc. E gata!
Observații
Cum se păstrează tarta tatin cu șalotă?
O poți păstra aproximativ 3 zile într-un recipient ermetic sau acoperită cu hârtie de copt.
Pentru a o reîncălzi, ideal este sa o puneți 5-10 minute într-un cuptor încins la 180°C.
Putem înlocui șalota?
Puteți înlocui șalota cu ceapa (galbena sau roșie), tăiată fâșii.
Cu ce ar trebui să înlocuiesc feta?
Puteți înlocui feta cu o burrata cremoasă pentru o notă ultra gourmet, sau înlocuiți-o cu brânză proaspătă de capră sau Roquefort pentru iubitorii de brânză tare.
Cu ce ar trebui să înlocuim aluatul foitaj?
Puteți folosi în schimb aluat brisée, pentru o notă mai crocantă!
Sfatul lui Petitchef:
Dacă tigaia dvs este sigură pentru cuptor, nu este nevoie să transferați șalota într-un vas, acoperiți direct cu aluatul foitaj, îndoiți marginile, înțepați și i puneți în cuptor!