Daca avem rosii proaspete, le oparim 2-3 minute iar apoi le decojim usor. Le taiem cubulete si le pasam printr-o sita, pentru ca sa scapam de samburi. Curatam toate legumele, taiem ardeiul in 2, crestam radacina de patrunjel si pastarnacul, ceapa o lasam intreaga, morcovii ii taiem rondele, iar telina si cartofii cubulete.
Le punem la fiert in cam 3 litri de apa. Pana sunt gata legumele, ne ocupam de galuste. Punem pe foc o oala cu 2-3 litri de apa si putina sare. Separam ouale, batem albusurile spuma tare, iar apoi adaugam cate un galbenus si putina sare. Grisul il adaugam "in ploaie" adica cate putin si amestecam de jos in sus, ca sa ramana pufoasa si aerata compozitia.
Cantitatea de gris poate varia in functie de cat de mari sunt ouale, asa ca poate fi nevoie de o lingura in plus sau in minus. Cand compozitia se deslipeste de farfurie cand amestecati, este suficient grisul adaugat. Punem si o lingura de ulei in compozitie si suntem gata sa le fierbem.
Cu o lingurita pe care o umezim in oala de apa care fierbe, formam galustele si le punem la fiert. Daca galustele se destrama, inseamna ca nu a fost suficient grisul, asa ca mai adaugati cate o lingura, pana vor ramane intregi. Daca se scufunda, inseamna ca a fost prea mult si vor fi tari.
Le lasam sa fiarba cam 5 minute, le rotim si le mai lasam 2-3 minute pe cealalta parte. Revenind la legume, dupa ce au fiert vreo 10 minute, adaugam si sucul de rosii si sare. Cand legumele sunt fierte, scoatem ardeiul si ceapa din oala, iar restul le pasam, folosind piciorul vertical al mixerului.
Adaugam galustele in supa, lingurita de zahar, potrivim de sare si piper si mai lasam sa dea un clocot.Servim cu patrunjel proaspat tocat aceasta supa delicioasa, care are aproximativ 40 calorii la 100 grame.
Comentarii:
In sfarsit o reteta normala de galusti pentru supa, minus uleiul de care nu este nevoie; eu asa le fac de vreo 35 de ani si nu le-am gresit niciodata.