Va place pestele? Somonul...mai exact, va place? Dar ce ziceti de somon cu spanac...suna bine? Inca nu? Atunci imaginativa un somon suculent, aromat cu frunze de spanac si busuioc, invaluit intr-o crusta de aluat frantuzesc :D Nici acum nu suna bine? :))
Uitati-va la poze, cititi reteta (sau invers) si apoi imi spuneti parerea voastra, s-a facut?
Nu a fost o reteta usor de facut, dar stiti de ce? Pentru ca m-am straduit sa fac aluatul frantuzesc acasa. Nu voi vorbi acum despre el pentru ca s-ar lungi foooarte mult postarea dar imi voi face timp de el cu alta ocazie. Asta cu siguranta, pentru ca e mult mai sanatos decat cel din comert! Bun, considerand ca avem aluatul frantuzesc gata facut - home made sau cumparat (aka foietaj) - putem sa trecem la treaba.
Somonul il curatam de piele. Punem 2 litri de apa pe foc, adaugam sare iar in momentul in care da sa fiarba, adaugam pestele si-l lasam la fiert pentru 5 minute. Oprim focul si lasam somonul in apa pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi il dam la rece pentru o ora.
Intre timp ne ocupam de spanac. Eu am folosit congelat (imi ramasese putin in congelator) dar daca aveti proaspat trebuie sa-l opariti 5 minute, scurgeti bine de apa si apoi il tocati marunt. Peste spanac punem usturoiul pisat, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Adaugam sare si piper dupa gust.
Scoatem somonul din apa, il punem pe servetele absorbante, apoi il condimentam dupa gust. Aluatul il taiem in doua fasii mai mari decat lungimea pestelui. Pe fiecare bucata de aluat intindem amestecul de verdeturi. Punem bucata de peste peste spanac, si o infasuram in aluat astfel incat sa fie bine acoperita de spanac pe toate partile. Procedam la fel si cu cealalta bucata.
Incingem cuptorul la 200 de grade celsius, introducem rulourile la cuptor, puse in prealabil intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le coacem pentru 10 minute dupa care micsoram flacara la 180 de grade si le mai coacem pentru 25 de minute.
Cat timp pestele sta la cuptor ne putem apuca de sos, foarte bun de altfel. E prima data cand il fac dar am ramas placut surprinsa, si asta pentru ca eu aveam tendinta de a evita ardeiul in mancare.
Punem untul la topit intr-o tigaie, taiem ardeiul julien, dupa ce i-am tras o spalatura buna, si-l lasam la calit 4-5 minute. Adaugam si laptele si lasam totul la fiert pentru cca 20 de minute. Cand ardeiul e bine patruns oprim focul. Ca sa formam sosul punem compozitia in blender si-l lasam pe dumnealui sa se ocupe de treaba asta.
Sper ca n-ati uitat de peste, nu? Cand vedem ca are o crusta aurie oprim focul si scoatem tava din cuptor. Il lasam putin sa se odihneasca, dupa care putem sa ne delectam cu mancarica asta demna de sarbatoare, stropita din abundenta cu sos de ardei. Merge de minune in combinatia asta, trust me ;)
Sustin cele scrise de AliceM. Pestele trebuia intai tras la tigaie (calit) cateva minute. Astfel se pastreaza mai bine proprietatile acestuia. Pestele fiert si apoi invelit in aluat isi va pierde din calitati; in plus aluatyul va fi inmuiat inutil.
Ideea e minunata! As vrea sa sugerez cateva amendamente la reteta ta, dear Paula: somonul nu il fierbem ci ori il 1) facem la gratar pt cateva minute dupa ce l-am dat cu pensula cu un amestec de ulei de masline + zeama de lamaie + sare, piper. ORI 2) il aburim. Spanacul nu se fierbe niciodata pt ca isi pierde ce e mai bun in el. Ori il gatim prin aburire (aka Steaming) ori il calim in amestecul mentionat mai sus. Amestecam incontinuu; spanacului ii tb doar cateva minute sa cedeze :) Evitand sa gatim prin fierbere va mentine nu numai valoarea nutritionala a ingredientelor, ci va da un gust mai bun mancarii. As mai sugera o alternativa la sosul de ardei: cartofi copti (facuti piure) amestecati cu smantana, lapte, usturoi, sare, piper. Pofta buna!! P.S. Foietajul cumparat pare o idee mai practica in zilele noastre. Si am sa o fac chiar in acest weekend! Chiar iti multumesc mult pt idee!
Comentarii:
Sustin cele scrise de AliceM. Pestele trebuia intai tras la tigaie (calit) cateva minute. Astfel se pastreaza mai bine proprietatile acestuia. Pestele fiert si apoi invelit in aluat isi va pierde din calitati; in plus aluatyul va fi inmuiat inutil.
Ideea e minunata! As vrea sa sugerez cateva amendamente la reteta ta, dear Paula: somonul nu il fierbem ci ori il 1) facem la gratar pt cateva minute dupa ce l-am dat cu pensula cu un amestec de ulei de masline + zeama de lamaie + sare, piper. ORI 2) il aburim. Spanacul nu se fierbe niciodata pt ca isi pierde ce e mai bun in el. Ori il gatim prin aburire (aka Steaming) ori il calim in amestecul mentionat mai sus. Amestecam incontinuu; spanacului ii tb doar cateva minute sa cedeze :) Evitand sa gatim prin fierbere va mentine nu numai valoarea nutritionala a ingredientelor, ci va da un gust mai bun mancarii. As mai sugera o alternativa la sosul de ardei: cartofi copti (facuti piure) amestecati cu smantana, lapte, usturoi, sare, piper. Pofta buna!! P.S. Foietajul cumparat pare o idee mai practica in zilele noastre.
Si am sa o fac chiar in acest weekend! Chiar iti multumesc mult pt idee!
Jk
No comment!
Domna / domnisoara Paula,
aveti toata stima mea pentru aceasta reteta.
va multumesc
Mihai .
Este o reteta deosebita mai ales ca eu sunt fan peste