Somonul: se curăţă filetul de somon şi se taie astfel încât să aibă aceeaşi grosime peste tot. Se lasă să stea la temperatura camerei cam o jumătate de oră. Într-o cratiţă înaltă se pune uleiul la încălzit până atinge temperatura constantă de 60°C (se verifică cu termometrul de bucătărie). Se ia cratiţa de pe aragaz. Se sărează filetele de peşte şi se pune în ulei. Se lasă să stea în ulei 10-15 minute, depinde de cât de mari sunt filetele. Se scoate apoi şi se lasă să se scurgă puţin pe un şerveţel de bucătărie.
Lachs mit purees a (2)
Piuré de cartofi: se curăţă cartofii şi ţelina, se spală, se taie în bucăţi mici şi se pune la fiert în apă cu sare. Când sunt fierţi se pasează, se adaugă untul şi laptele cald şi se amestecă bine.
Piuré de mazăre: se toacă ceapa mărunt şi se căleşte într-o lingură de ulei. Se adaugă mazărea congelată, să căleşte puţin, se stinge cu vinul şi se lasă să fiarbă cca. 2 minute. Se adaugă supă de legume cât să acopere mazărea. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se verifică mazărea dacă e fiartă. Trebuie să-şi păstreze culoarea verde intensă. Când e fiartă, se stoarce de zeamă, însă zeama nu se aruncă. Cu un mixer se pasează mazărea. Se adaugă zeama de lămâie. Dacă piuréul obţinut e prea tare, se subţiază cu puţină zeamă în care a fost fiartă mazărea. Se potriveşte de sare.
Pătrunjelul verde se toacă mărunt şi se amestecă cu uleiul de măsline.
Se aşează somonul şi piuréurile pe farfurie şi se decorează cu uleiul cu pătrunjel.
Personal nu agreez somonul proaspat, doar pe cel fume. Metoda de gatire am invatat-o in Anglia: bucata de somon fume se unge din belsug cu un amestec de unt topit si suc de lamaie. Se pune astfel la prajit - fara ulei, untul este suficient - intr-o tigaie de teflon, cate 2-3 minute pe fiecare parte (nu mai mult, pentru a nu se intari 'ca cauciucu'), pana i se schimba culoarea. Se serveste cu cartofi natur, stropiti cu acelasi sos de unt si lamaie. Este pur si simplu delicios.
Reteta poate fi buna si gustoasa dar somonul este "file" - fileuri nu filete pentru aceasta greseala am notat doar cu o stea...Si mai este o problema : dupa ce s-a luat cratita de pe aragaz si se pune fileurile unde trebuie sa stea 10-15 minute in ulei, nu cumva pe aeagaz, la foc ? Nu s-a specificat. Dupa desen pare ca este prajit....
Oricat de bun bucatar ai fi, nu ai voie sa schingui limba romana: "Se sărează filetele de peşte şi se pune în ulei." - "se pune" ca filetele "e" sub 50 "se curăţă cartofii şi ţelina, se spală, se taie în bucăţi mici şi se pune la fiert în apă cu sare" - iar "e" sub 50...
Comentarii (19):
Personal nu agreez somonul proaspat, doar pe cel fume. Metoda de gatire am invatat-o in Anglia: bucata de somon fume se unge din belsug cu un amestec de unt topit si suc de lamaie. Se pune astfel la prajit - fara ulei, untul este suficient - intr-o tigaie de teflon, cate 2-3 minute pe fiecare parte (nu mai mult, pentru a nu se intari 'ca cauciucu'), pana i se schimba culoarea. Se serveste cu cartofi natur, stropiti cu acelasi sos de unt si lamaie. Este pur si simplu delicios.
Mergea o alta garnitura
poate altadata
Nu este clar cum se prepară somonul
Nu cred că somonul lăsat în ulei est ca și cum la-i fi prăjit
Bun, bun
Sanatos,gustosF.bun
Reteta poate fi buna si gustoasa dar somonul este "file" - fileuri nu filete pentru aceasta greseala am notat doar cu o stea...Si mai este o problema : dupa ce s-a luat cratita de pe aragaz si se pune fileurile unde trebuie sa stea 10-15 minute in ulei, nu cumva pe aeagaz, la foc ? Nu s-a specificat. Dupa desen pare ca este prajit....
Oricat de bun bucatar ai fi, nu ai voie sa schingui limba romana:
"Se sărează filetele de peşte şi se pune în ulei." - "se pune" ca filetele "e" sub 50
"se curăţă cartofii şi ţelina, se spală, se taie în bucăţi mici şi se pune la fiert în apă cu sare" - iar "e" sub 50...
Tz, tz, tz
Foarte bun
Sănătos și ușor de preparat! O idee excelentă!