Se curăţă peştele de solzi, se spală şi se uscă cu un şerveţel de bucătărie. În cazul în care sunt oase, acestea se scot.
Se trece uşor cu degetele peste fileul de peşte dinspre cap spre coadă; dacă sunt oase, acestea se vor ridica uşor şi se scot cu o pensetă în direcţia de creştere a muşchiului, în unghi de 45° pentru a nu strica structura cărnii de peşte.
Se sărează peştele pe partea fără piele imediat înainte de prăjire.
Dacă se sărează din timp, sarea va extrage apa din file, iar carnea va rămâne seacă.
Se încălzeşte o tigaie, se pune 1 lingură de ulei şi se pun bucăţile de file la prăjit pe partea cu pielea, la temperatură medie pentru cca. un minut.
Pentru ca pielea să rămână întinsă şi să se prăjească crocant şi uniform se poate aşeza o tigaie peste peşte, ca să apese fileurile, timp de circa un minut.
Se continuă prăjirea la temperatură mică.
Dacă temperatura este prea mare, proteinele din peşte se vor scurge, iar carnea va deveni uscată.
În timpul prăjirii se poate observa pe partea laterală a fileului cum se schimbă culoarea cărnii pe măsură ce se prăjeşte. Când culoarea se schimbă până la 3 sferturi, se întoarce fileul şi se prăjeşte timp de un minut. Peştele e perfect prăjit când carnea se desprinde în straturi şi înăuntru e sticloasă.
Între timp, într-o altă tigaie se pune o lingură de ulei la încălzit, iar apoi se adaugă roşiile cherry. Se prăjesc la temperatură medie. După cam un minut se adaugă 50 ml supă de legume. Când scade supa la jumătate se adaugă untul şi se lasă să se topească şi să lege sosul. Se potriveşte de sare şi piper (atenţie, dacă supa de legume e sărată). Eu adaug în timpul fierberii o crenguţă de busuioc îi dă sosului un gust foarte bun.
Se aşează roşiile şi sosul pe farfurii şi peştele cu partea cu pielea în sus. Se decorează cu frunze proaspete de busuioc.
Comentarii (18):
Super rafinat
Cred ca va fi buna !
F bine explicata. Multumesc.
Nul!!!
Ușor de pregătit și gustos!
Excelen
F buna reteta.
Exceptional explicata! Mii de multumiri cu aplauze!
........
Foarte bun